Vilken fågelholk?

Vilken fågelholk?

Om man sätter upp holkar har man alltid något att titta på. De ger en chans att studera fåglarna på nära håll.

Vilken fågelholk?

Många av oss är medvetna om vikten av att mata våra trädgårdsfåglar, men det är också lika viktigt att de har ett lämpligt skydd och plats för avel. Eftersom naturliga livsmiljöer som träd och buskar går förlorade för utveckling varje år och ökningen av bostäder i stadsmiljö, kämpar några av våra trädgårdsfåglar för att hitta ett säkert skydd för att uppfostra sina ungar.

Vi kan dock alla göra vår del för att hjälpa till, också för att förbättra deras chanser till en framgångsrik säsong, varför inte placera en fågelholk i din trädgård eller uteplats, vilket ger dem en ren och varm miljö att lägga sina ägg och uppfostra sina ungar. Vad kan vara en bättre känsla än att veta att man hjälper trädgårdsfåglarna att starta en familj, och det kommer också att ge timmar av underhållning för dig eftersom du säkert blir den där nyfikna grannen! "Vad händer just nu? ... hur många matleveranser har de haft?!? Hur många ungar har de?"

Ge fåglarna ett hem

Om man sätter upp holkar har man alltid något att titta på. De ger en chans att studera fåglarna på nära håll. Dessutom gör du en viktig insats eftersom det blir allt färre naturliga häckningsplatser. Fält och åkrar blir allt större och mer artfattiga, hål och sprickor i våra byggnader tätas, takpannor lagas och får fågelspärrar och gamla träd med naturliga håligheter blir allt mer sällsynta. Holkarna gör nytta under hela året. På våren naturligtvis för häckningen och under höst och vinter som skydd mot köld och regn.

Hur och när hänger man upp holkar

Hösten är den idealiska årstiden för att hänga upp, rengöra och kontrollera dina fågelholkar. Då har fåglarna tid att vänja sig vid ett nytt hus innan vintern kommer och de blir i behov av tillflyktsplatser under nätterna. För att rengöra holken efter häckningssäsongen, öppnar man den i ena sidan. Gör inte detta förrän oktober, för att vara säker på att där inte finns några häckande fåglar. Under kalla vinterdagar kan det hända att stannfåglar söker skydd för kylan i holkarna.

Häng upp holkar helst på ett träd, minst 2 meter över marken och skyddad från vind, regn och starkt solljus, normalt mot nord eller öst. Fåglar är kräsna när de väljer var de skall häcka. Om man tar hänsyn till några saker när man hänger upp holkarna, ökar chanserna att de skall bli bebodda.

Materialet i holkarna

Det finns holkar i många olika utformningar och storlekar. Materialet är avgörande för hur länge en holk håller. Träet i våra holkar är alltid då detta är möjligt, minst 18 mm tjockt och måtten är naturligtvis satta för att passa fåglarna bäst. 

Förutom träholkarna, finns det också holkar av WoodStone®. Det är ett naturligt och hållbart material som består av en blandning av träfiber och betong. Materialet gör att temperaturen i holken varierar mindre än i liknande holkar av andra material. Just detta är viktigt för överlevnaden av fågelungarna. Det är inte utan orsak som träbetongholkar oftare blir bebodda än andra holkar.

Tips för inköp av holk

Olika fågelarter har olika krav på holkarna. En del föredrar ett runt hål med en diameter på 28 till 34 mm, andra tycker bättre om en oval öppning eller en holk som är halvöppen.

Fågelholk 28 mm

Fågelholk 28 mm

Blåmes, Svartmes, Entita, Talgoxe, Pilfink och Svartvit flugsnappare.

Till Fågelholkar med 28 mm
Fågelholk 32 mm

Fågelholk 32 mm

Gråsparv, Pilfink, Talgoxe, Nötväcka och Svartvit flugsnappare.

Till Fågelholkar med 32 mm
Fågelholk 34 mm

Fågelholk 34 mm

Gråsparv, Nötväcka och Rödstjärt.

Till Fågelholkar med 34 mm
Fågelholk öppen-halvöppen

Fågelholk öppen-halvöppen

Rödhake, Gärdsmyg, Grå flugsnappare, Rödstjärt, Forsärla, Sädesärla, Taltrast och Koltrast.

Till Fågelholkar med öppen-halvöppen
Hygien & Tillbehör

Hygien & Tillbehör

Med hjälp av våra täckplåtar kan man förminska öppningen på en träholk och hindra att hackspettar gör öppningen större.

Till Hygien & Tillbehör
Alla fågelholkar

Alla fågelholkar

De är lätta att sätta upp, att rengöra och kan användas i flera livsmiljöer. Dessutom har vi haft ornitologer som rådgivare när vi har utformat fågelholken.

Till alla fågelholkar