Rödhake

Erithacus rubecula

Rödhake

Den europeiska förekomsten av rödhakar betraktas som stabil av BirdLife International.

En orädd fågel, som hoppar på marken med långa smala ben och karakteristiska knixanden. Rödhaken är en liten brun fågel med rostorange bröst. Hannen och honan är lika medan ungfåglarna är bruna med fläckar och saknar rött bröst. Detta gör att de inte attackeras av äldre revirhävdande hannar.

Storlek: 12.5 – 14 cm

Vikt: 15 – 21 g

Förekomst: Skogsmark, parker, trädgårdar.

Bo: Rödhakar bygger gärna i hål i träd, täta buskage, i stubbar och rotvältor nära marken. Boet byggs som en skål av löv, mossa och gräs och fodras med hår. Om man vill uppmuntra häckning av dem i trädgården kan man sätta upp halvöppna holkar i tät växtlighet, t.ex. i ett murgrönsbuskage.

Ägg: En eller två kullar med 5-6 gulvita ägg med gulbruna prickar och fläckar.

Föda: Den naturliga dieten med sniglar, maskar, insekter och olika bär och frukter, kan man gärna komplettera med mjölmask om man vill gynna rödhakarna. Det finns speciella rödhakefoder hos Vivara, och de uppskattar också at få jordnötsfoder, fettprodukter, riven ost och frukt.

Läte: Tickande varningsläte. Sitter högt och sjunger, sången är silverklar och snabbt porlande.

Övrigt: Rödhakar försvarar sina stora revir med kraft och det finns sällan mer än en hanne i en trädgård. I landets södra delar är den en stannfågel, medan andra från nordligare områden, flyttar söderut under vintern. Rödhaken är Englands favoritfågel och deras motsvarighet till vår domherre, som julsymbol.

 

 

Rekommenderade produkter:

Fågelholk Alicante       Rödhakegodis       Fågelbord Levanne       Rödhake staty

Till Rödhakepaket >