Vivaras Fågelholkvecka

Vivaras Fågelholkvecka

Eftersom naturliga livsmiljöer som träd och buskar går förlorade för utveckling varje år och ökningen av bostäder i stadsmiljö, kämpar några av våra trädgårdsfåglar för att hitta ett säkert skydd för att uppfostra sina ungar.

Vecka 42 uppmärksammar vi Vivaras fågelholkvecka. Vi vill försöka ge ett hem till en halv miljon fåglar över vintern - kan du hjälpa oss?

Fågelholkar av träbetong Woodstone®

Fågelholkar av träbetong Woodstone®

Träbetong låter inte så hemtrevligt, men detta naturliga och gedigna material erbjuder bekväma bon åt trädgårdens fåglar. Blandningen av träfiber och betong bidrar till stabil temperatur i boet, inte så växlande som i andra holkar. Detta är särskilt viktigt under häckningstiden, och ger bättre överlevnadschanser för fågelungarna. De isolerande egenskaperna hos träbetong gör att temperaturen i boet snabbt når upp till den idealiska värmen. Det ger också bättre möjlighet för fåglarna att klara av en andra kull. Den grova strukturen inuti holken gör att ungarna får bra fäste och det blir lättare för dem att lämna boet.

Mer information
Fågelholkar av trä

Fågelholkar av trä

Anledningen till att Vivaras fågelholkar av trä är av sådan hög kvalitet, är att de är omsorgsfullt arbetade. Träet är alltid då detta är möjligt, minst 18 mm tjockt och måtten är naturligtvis satta för att passa fåglarna bäst. Dessutom är de utvecklade av holländska fågelskyddsexperter • Utvecklade av holländska fågelskyddsexperter • Öppningar och andra mått som passar de olika fågelarterna • Massivt trä • Öppningsbara för rengöring • Välgjorda, utan dragiga springor • Ytbehandling utan skadliga ämnen

Mer information
Fågelholkar av björk

Fågelholkar av björk

Dessa urholkade björkstammar är så naturnära att de helt smälter in i de gröna omgivningarna i din trädgård. Även fåglarna uppskattar de här genuina bona. Taket är lätt att skruva bort, så att det blir enkelt att rengöra holkarna. Eftersom det handlar om en naturprodukt kan det finnas små avvikelser när det gäller måtten • Naturligt utseende • Rimliga priser • Taket kan skruvas av för rengöring • Passar fint in i både skogsmiljöer och moderna trädgårdar • Naturlig produkt, så dimensionerna kan skilja en aning

Mer information

Vilken fågelholk?

Många av oss är medvetna om vikten av att mata våra trädgårdsfåglar, men det är också lika viktigt att de har ett lämpligt skydd och plats för avel. Eftersom naturliga livsmiljöer som träd och buskar går förlorade för utveckling varje år och ökningen av bostäder i stadsmiljö, kämpar några av våra trädgårdsfåglar för att hitta ett säkert skydd för att uppfostra sina ungar.

Vi kan dock alla göra vår del för att hjälpa till, också för att förbättra deras chanser till en framgångsrik säsong, varför inte placera en fågelholk i din trädgård eller uteplats, vilket ger dem en ren och varm miljö att lägga sina ägg och uppfostra sina ungar. Vad kan vara en bättre känsla än att veta att man hjälper trädgårdsfåglarna att starta en familj, och det kommer också att ge timmar av underhållning för dig eftersom du säkert blir den där nyfikna grannen! "Vad händer just nu? ... hur många matleveranser har de haft?!? Hur många ungar har de?"

Ge fåglarna ett hem

Om man sätter upp holkar har man alltid något att titta på. De ger en chans att studera fåglarna på nära håll. Dessutom gör du en viktig insats eftersom det blir allt färre naturliga häckningsplatser. Fält och åkrar blir allt större och mer artfattiga, hål och sprickor i våra byggnader tätas, takpannor lagas och får fågelspärrar och gamla träd med naturliga håligheter blir allt mer sällsynta. Holkarna gör nytta under hela året. På våren naturligtvis för häckningen och under höst och vinter som skydd mot köld och regn.

Hur och när hänger man upp holkar

Hösten är den idealiska årstiden för att hänga upp, rengöra och kontrollera dina fågelholkar. Då har fåglarna tid att vänja sig vid ett nytt hus innan vintern kommer och de blir i behov av tillflyktsplatser under nätterna. För att rengöra holken efter häckningssäsongen, öppnar man den i ena sidan. Gör inte detta förrän oktober, för att vara säker på att där inte finns några häckande fåglar. Under kalla vinterdagar kan det hända att stannfåglar söker skydd för kylan i holkarna.

Häng upp holkar helst på ett träd, minst 2 meter över marken och skyddad från vind, regn och starkt solljus, normalt mot nord eller öst. Fåglar är kräsna när de väljer var de skall häcka. Om man tar hänsyn till några saker när man hänger upp holkarna, ökar chanserna att de skall bli bebodda.

Materialet i holkarna

Det finns holkar i många olika utformningar och storlekar. Materialet är avgörande för hur länge en holk håller. Träet i våra holkar är alltid då detta är möjligt, minst 18 mm tjockt och måtten är naturligtvis satta för att passa fåglarna bäst. 

Förutom träholkarna, finns det också holkar av WoodStone®. Det är ett naturligt och hållbart material som består av en blandning av träfiber och betong. Materialet gör att temperaturen i holken varierar mindre än i liknande holkar av andra material. Just detta är viktigt för överlevnaden av fågelungarna. Det är inte utan orsak som träbetongholkar oftare blir bebodda än andra holkar.

Outlet

Olika fågelarter har olika krav på holkarna. En del föredrar ett runt hål med en diameter på 28 till 34 mm, andra tycker bättre om en oval öppning eller en holk som är halvöppen

Fågelholk 28 mm

Fågelholk 28 mm

Blåmes, Svartmes, Entita, Talgoxe, Pilfink och Svartvit flugsnappare.

Till Fågelholkar med 28 mm
Fågelholk 32 mm

Fågelholk 32 mm

Gråsparv, Pilfink, Talgoxe, Nötväcka och Svartvit flugsnappare.

Till Fågelholkar med 32 mm
Fågelholk 34 mm

Fågelholk 34 mm

Gråsparv, Nötväcka och Rödstjärt.

Till Fågelholkar med 34 mm
Fågelholk öppen-halvöppen

Fågelholk öppen-halvöppen

Rödhake, Gärdsmyg, Grå flugsnappare, Rödstjärt, Forsärla, Sädesärla, Taltrast och Koltrast.

Till Fågelholkar med öppen-halvöppen
Hygien & Tillbehör

Hygien & Tillbehör

Med hjälp av våra täckplåtar kan man förminska öppningen på en träholk och hindra att hackspettar gör öppningen större.

Till Hygien & Tillbehör
Alla fågelholkar

Alla fågelholkar

De är lätta att sätta upp, att rengöra och kan användas i flera livsmiljöer. Dessutom har vi haft ornitologer som rådgivare när vi har utformat fågelholken.

Till alla fågelholkar

Livekameror

Livekameror

Våra direktsända webbkameror har gett insyn dygnet runt vid mängder av matningsställen som lockar till sig olika fåglar under hela året. Ta en titt på de här kamerorna för att få idéer till hur du kan bjuda in olika fåglar till din trädgård och bästa sättet att använda våra produkter. Kamerorna visar en mängd olika matningssystem och olika slag av kombinationer av mat och matare för att kunna anpassas till alla slags trädgårdar, till och med på mycket begränsade utrymmen som balkonger och små innergårdar.

Vad kommer du att se?