Världsbidagen

Internationella bi-dagen – Världsbidagen 2022

Nu firar vi våra kära vänner bina!

Den 20/5, infaller nämligen Världsbidagen som instiftats av FN och EU för att uppmärksamma, hylla och uppmana till att beskydda bina p.g.a. deras unika ställning och funktion i ekosystemet som pollinatörer.

Oroande nog pågår just nu en utbredd bidöd som många tror orsakas av bl.a. den utbredda användningen av olika sorters bekämpningsmedel, matbrist samt ett förändrat landskap.

Vår samarbetspartner Svenska Naturskyddsföreningen, som driver en kampanj för att rädda bina, uppskattar att bara i Sverige är en tredjedel av alla vilda biarter hotade just nu. De beskriver läget som "akut" för svenska bin.

Detta är inte utan konsekvenser för oss människor då bl.a. en tredjedel av all mat som vi människor äter också är pollinerad av dessa bin.

Vad kan man då göra för att hjälpa våra kära vänner bina? Vi har tagit inspiration av FNs lista över punkter som vi alla kan hjälpa till på för att rädda bina och dessa inkluderar att sätta upp bihotell och att plantera bi- och pollinatörvänliga växter och blommor.

Att sätta upp ett insekts- och bihotell är att ge bina och andra pollinatörer skydd och någonstans att bo och verka.

En annan sak du också kan göra (enligt FNs lista) är att plantera bivänliga blommor och växter. Vilda bin kan nämligen bara leva av pollen och nektar och de behöver också variation i de blommor och växter från vilka de skördar sin pollen och nektar. De behöver också tillgång till pollen och nektar från tidig vår till senhöst.

Det finns vissa blommor och växter som är mer lämpliga för att utgöra stöd och föda för pollinatörer såsom bin och dessa är extra bra att ha i sin trädgård om man vill hjälpa bin och andra pollinatörer att trivas. Svenska Naturskyddsföreningen har ett faktablad om just detta via denna länk där man kan se vilka arter som är extra bivänliga.

Just darför har vi under Världsbidagen, 15% rabatt på hela kategorin med insekts- och bihotell samt växter (exkluderar redan rabatterade produkter) fr.o.m. fredag 20/5 fram t.o.m. lördag 21/5.

Insektshotell och bihotell

Insektshotell och bihotell

I naturen och även i din trädgård är insekter ovärderliga. Nyckelpigor och blomflugor hjälper till i kampen mot bladlöss medan bin och humlor tar hand om pollineringen av blommor, örter och fruktträd. Solitärbin blir väldigt glada över att finna nektarrika växter i trädgården. Man kan hjälpa bina både genom att se till att det finns sådana växter, men också med att skapa ställen där de kan bo t.ex. insektshotell.

Insektshotell och bihotell
Ekologiska fröer

Ekologiska fröer

Frön från Buzzy är certifierade och kommer från garanterat organiska odlingar. Med Buzzy Organiska fröer från Vivara kommer du att få uppleva odlarglädje och känna den goda smaken från dina egna grönsaker.

Ekologiska fröer
Djurvänliga växter

Djurvänliga växter

Sjungande fåglar, fladdrande fjärilar, flitiga bin och skuttande ekorrar – finns det något som ger större glädje än en trädgård där djuren trivs? En miljö där de hittar allt det som de behöver för att dricka, äta och häcka. Grunden för en sådan trivsam trädgård är en mångfald och variation av växter. Därför ska man välja grönska i stället för stenläggning.

Djurvänliga växter

Vi ger också bort en påse ekologisk blomsterfröblandning för bin till alla som lägger en beställning som uppgår till minst 600 kronor eller mer fr.o.m. fredag 20/5 fram t.o.m. lördag 21/5.

Vi stödjer arbetet för binas framtid

Vi stödjer Naturskyddsföreningens kampanj

Vi stödjer Naturskyddsföreningens arbete för binas framtid! Läget för bina är akut Bina är livsviktiga för vår matproduktion och hela ekosystemet. Men en tredjedel av våra vilda biarter är på väg att försvinna. De hotas av bland annat matbrist, bekämpningsmedel och klimatförändringar. Var med och gör en viktig insats!

Rädda Bina
Livekameror

Livekameror

Äntligen är våra efterlängtade fågelholks kameror tillbaka! Du kan följa med dygnet runt hos bland annat Minervauggla, Kattuggla, Pilgrimsfalk och Havsörn. Vi ser fram emot ytterligare en actionfylld säsong!

Vad kommer du att se?