Tips för alla årstider

Vår, sommar, höst och vinter. Hjälp under alla årstider!

Åsikten att fåglar bara behöver matas när det är frostgrader, är förlegad. Undersökningar har visat att det finns många skäl att mata fåglar och andra smådjur i trädgården under hela året. Från vårens första kvittranden och fram till kampen för att överleva under vintern behöver de tillskottsfoder.

 

Tips for våren

Tips för våren

Vid slutet av mars är ändå, i alla fall i södra halvan av landet, våren på gång. Under den här tiden är det väldigt viktigt att fåglarna får tillbaka krafterna efter den kalla vintern och innan häckningssäsongen börjar. Vi rekommenderar att man ger fåglarna tillskottsfoder under häckningssäsongen också. Då har fåglarna fullt upp med att hitta mat till sina ungar. De jäktade fågelföräldrarna kan snabbt stilla sin egen hunger på matningsplatsen och sedan koncentrera sig helt på ungarna. Andra smådjur i trädgården, såsom igelkottar och ekorrar behöver din hjälp. De är magra efter vintern och behöver snabbt hitta näring. För att kunna fortplanta sig måste de snabbt komma upp i sin normala vikt. Bin och andra insekter kan man hjälpa genom att plantera växter som gynnar dem i trädgården och sätta upp bi- och insektshotell.

Tips for våren
Tips för sommaren

Tips för sommaren

På sommaren är antalet fåglar som störst. En massa hungriga fågelungar lämnar boet och måste lära sig att klara sig själva. Slutet av säsongen är också den tid då många fåglar ruggar. Att byta fjäderdräkten kräver massor av energi. För flyttfåglarna är det också viktig att på kort tid skaffa ett reservförråd av 'flygbränsle'. Igelkottarna har under den här tiden fullt upp med att föda upp sina ungar. Speciellt igelkottsmammorna behöver tillskottsfoder. I en trädgård med många blommande växter finner bina lättare den nektar de behöver. Beskär häckar så lite som möjligt, vänta med det tills häckningen är över, eller till och med ända tills det blir vinter, så att fåglarna kan äta av bär, frukter och frön.

Tips för sommaren
Tips för hösten

Tips för hösten

I början av hösten finns det ännu mycket föda i naturen, t ex frukt, bär och frön, men de tar snabbt slut. I oktober - november kommer ofta den första frosten och dagarna blir märkbart kortare. Foderförråden tryter och det blir hela tiden mindre dagsljus då fåglarna kan söka föda. Det blir allt livligare runt matningsstationerna. Häng upp fågelholkar redan under hösten, då har fåglarna tid att vänja sig vid ett nytt hus innan vintern kommer och de blir i behov av tillflyktsplatser under nätterna. Låt löv och småkvistar ligga kvar i trädgården eftersom många djur behöver sådant material för att göra ett bra isolerat bo eller ide för vintern. Ekorrarna lägger upp ett förråd för vintermånaderna. Se till att de har tillskottsfoder.

Tips för hösten
Tips för vintern

Tips för vintern

Årets kortaste dagar är inne. Fåglarna har bråttom att få i sig så mycket näring att de kan klara långa kalla nätter. Vid fågelmatarna är det trängsel. Nu är det extra viktigt att lägga ut foder med riktigt hög kalorihalt, så att varje liten bit kan ge fåglarna den energikick de behöver. Se till att löv- och rishögar får ligga i fred i trädgården. Annars kan det hända att man stör vintersömnen hos små djur. Löv och kvistar - Låt högar med löv, kvistar och liknande ligga ifred. Det kan ligga djur i vintersömn där, som man riskerar att väcka för tidigt.

Tips för vintern

Toppsäljare

Livekameror

Livekameror

Äntligen är våra efterlängtade fågelholks kameror tillbaka! Du kan följa med dygnet runt hos bland annat Minervauggla, Kattuggla, Pilgrimsfalk och Havsörn. Vi ser fram emot ytterligare en actionfylld säsong!

Vad kommer du att se?