Rödstjärt

 

Rödstjärt (Phoenicurus phoenicurus)

Rödstjärten har stjärtfjädrar som är roströda med mörkt mittparti, och förutom svart rödstjärt är det i den svenska faunan enbart näktergal som har en rödbruntonad färg på hela stjärten. Hanen är kontrastrikt färgad med grå ovansida, röd undersida och svart ansikte och hals med vitt ögonbrynsstreck. Även honan har röd stjärt, men i övrigt är hon gråbrun ovan med gulvit undersida. De finns praktiskt taget i hela landet, och de trivs i öppna biotoper, men undviker alltför täta skogar.

De flyttar åt sydväst under augusti och september till vinterkvarter i nordvästra Afrika och i tropiska Västafrika. De återvänder under sen igen i april och hela maj.

Vi hoppas att du tycker om att titta på våra webbkameror, som tillhandahålls av Beleef de Lente-projektet, med tillstånd av Vogelbescherming Nederland. Några flerspråkiga meddelanden kan därför dyka upp ibland.

Om du har några frågor om någon av våra kameror, eller vill dela uppdateringar eller skärmdumpar som du har sett, besök våra sociala medier (Facebook och Instagram) eller skicka ett e-postmeddelande till oss på info@vivara.se

Du kan också registrera dig för att få vårt gratis nyhetsbrev här för att hålla dig uppdaterad med de senaste webbkameranyheterna.