Pilgrimsfalk (Falco peregrinus)

Visste du att pilgrimsfalken är det snabbaste djuret på jorden? Dessa vackra fåglar kan nå hastigheter på mer än 320 kilometer per timme när de dyker efter sitt rov och är en av de få rovfågelsarter som finns i stadsområden. I Sverige börjar arten återhämta sig efter en katastrofal nedgång under 1900-talet, men den är fortfarande hotad och sällsynt.

Pilgrimsfalkar lägger vanligtvis 3 - 4 ägg i mars-april och de ruvas i ungefär 29 till 33 dagar, främst av honan, men hanen hjälper till under dagen så att honan kan gå på jakt. När fågelungarna har kläckts kommer de att få en diet av duvor och andra fåglar innan de blir flygga efter knappt 40 dagar. Pilgrimsfalkar kommer aggressivt att försvara sitt bo mot potentiella rovdjur och det har till och med registrerats att de dödat en kungsörn som kom för nära.

Vi hoppas att du tycker om att titta på våra webbkameror, som tillhandahålls av Beleef de Lente-projektet, med tillstånd av Vogelbescherming Nederland. Några flerspråkiga meddelanden kan därför dyka upp ibland.

Hjälp trädgårdsfåglarna