Berguv

 

Berguv (Bubo bubo)

Berguven är Europas största uggla med en längd upp till ca 70 cm, vingbredd upp till ca 180 cm och vikt upp till ca 4 kg. Den synns i större delar av Sverige, undantaget är fjällandskapen där den saknas helt.

Den häckar helst på en klipphylla, men kan även lägga sitt bo på marken intill ett stenblock. Ibland övertar den även något gammalt bo av ormvråk eller duvhök uppe i ett träd. Namnet 'Uv' är ljudhärmande medan 'berg-' torde syfta på artens förkärlek att häcka i bergsbranter.

Berguven tillbringar dagen sittande stilla invid en trädstam eller på något annat undangömt ställe. Skulle någon kråka upptäcka den då så dröjer det inte länge förrän det är en hel svärm av aggressiva kråkor som flyger runt den. De gamla uvarna är mycket stationära och paret håller ihop i sitt häckningsrevir hela året. Ungfåglarna stryker däremot omkring under vintern sökande efter mat och blivande häckningsplatser.

Vi hoppas att du tycker om att titta på våra webbkameror, som tillhandahålls av Beleef de Lente-projektet, med tillstånd av Vogelbescherming Nederland. Några flerspråkiga meddelanden kan därför dyka upp ibland.

Om du har några frågor om någon av våra kameror, eller vill dela uppdateringar eller skärmdumpar som du har sett, besök våra sociala medier (Facebook och Instagram) eller skicka ett e-postmeddelande till oss på info@vivara.se

Du kan också registrera dig för att få vårt gratis nyhetsbrev här för att hålla dig uppdaterad med de senaste webbkameranyheterna.