Steglits
Carduelis carduelis

Steglits

Förekomsten av steglits betraktas som stabil i Europa. Steglitsen är ungefär av samma storlek som en talgoxe. Den är vår mest färggranna finkfågel med sitt röda och svarta ansikte och de breda gula vingbanden, som syns tydligast i flykten. Ungfåglarna får sina ansiktsfärger först efter sin första ruggning, ca två månader efter det att de blivit flygga. Könen är nästan helt lika och är svåra att skilja åt. Om man kommer åt att se nära på dem har hannen större rött område i ansiktet och litet klarare svart färg. De flesta utgår ifrån att nigerfrö är steglitsernas favorit framför andra, men det har visat sig att de också älskar skalat solrosfrö, en produkt som vi är stolta över att ha lanserat på marknaden för mer än 20 år sedan. Det är de smakrika kärnorna från de svarta solrosfröna och är vår mest sålda produkt med massor av energiinnehåll. Till och med fåglar som normalt har problem med att skala solrosfrön, såsom trastar och rödhakar, och som därför inte äter av dem, har visat sig gärna kalasa på skalat solrosfrö.

Nigerfröautomat
Nigerfröautomat
(Steglitsernas favorita)

"Dessa automater är speciellt lämpliga för steglitser"

Storlek: 12-14 cm

Vikt: 14-17 g

Förekomst: Öppet kulturlandskap med skogsdungar, trädgårdar och impediment och ängsmark med rik vegetation.

Bo: Skålformigt bo av strån, rottrådar, mossa och lavar och fodrat med mossa, gräs och fjädrar.

Ägg: 1 – 2 kullar i maj-juni, med 5-6 vitaktiga ägg med små röda fläckar. Honan ruvar i 11-13 dagar.

Föda: Steglitsernas naturliga föda är insekter och frön av tistlar, kardborrar, maskrosor och lavendel. Vid våra fågelmatare uppskattar de nigerfrö, svart solrosfrö, jordnötter och framför allt, skalat solrosfrö.

Läte: Man hör ofta deras läte, stickelitt, innan man ser dem. Båda könen har detta lockläte, men hannen sjunger också dessutom en finkliknande sång med invävda lockläten.

Övrigt: Hänger ofta upp-och ned som talgoxar, när de äter fröer av tistlar och kardborrar. Att plantera tistlar, eller att låta en del av trädgården vara förvildad är ett sätt att dra till sig steglitser. En bra ursäkt för den som inte är den mest entusiastiska trädgårdsmästaren!

De flesta flyttar under vintern men många stannar i södra Sverige och övervintrar där. Steglitserna är sociala fåglar, som ofta drar runt i små flockar på 6 – 12 individer och letar fröer av tistlar och kardborrar.

Rekommenderade produkter

Livekameror

Livekameror

Äntligen är våra efterlängtade fågelholks kameror tillbaka! Du kan följa med dygnet runt hos bland annat Minervauggla, Kattuggla, Pilgrimsfalk och Havsörn. Vi ser fram emot ytterligare en actionfylld säsong!

Vad kommer du att se?