Stare

Sturnus vulgaris

Stare

Staren är en aning mindre än en koltrast och färgen är huvudsakligen svart, med blålila metallisk glans på bröstet och mer grönaktig på sidorna. Båda könen har små gulvita fläckar i dräkten. Dessa är mer framträdande på vintern och hannen är mindre prickig än honan. Ungarna har en mer gråbrun färg med ljusare halsparti.

Storlek: 20-23 cm

Vikt: 75-90 g

Förekomst: Stad och landsbygd i trädgårdar, parker, skogs- och ängsmark i anslutning till mänsklig bebyggelse. Antalet starar i landet har minskat kraftigt de senaste 30 åren, troligen beroende på förändringar i jordbruket, framför allt minskning av betesmarker som producerar mycket insekter.

Bo: Byggs i april- maj av småkvistar och strån och fodras med fjädrar. Bosätter sig gärna i holkar.

Ägg: 1-2 kullar med 4-7 blekt blågröna ägg som ruvas i 10-14 dagar.

Föda: Starungarna föds upp uteslutande på insekter. Stapelfödan är harkrankslarver. De vuxna stararna är mer av allätare. Ungfåglarna drar på sommaren runt i stora flockar och plundrar mogna bärland och körsbärsträd vilket gör dem impopulära hos trädgårdsägare och fruktodlare.

Läte: En serie visslingar, knäppanden och kvidande ljud. Är en skicklig härmare av andra fåglars läten och andra ljud som den hört (mobliltelefonsignaler! skällande hundar! )

Övrigt: En efterlängtad vårfågel, då den återkommer efter vintern. Stararna samlas i stora flockar på sensommaren inför flyttningen till vinterkvarteret i Nordsjöområdet. I trädgården är det speciellt roligt att se den bada med ett våldsamt skvättande, som i princip tömmer fågelbadet på vatten.