Igelkottar

Igelkottar

Igelkotten fridlystes 1972 och klassades som nära hotad 2020. Ett mer storskaligt jordbruk, miljögifter i marken samt ökad trafik på landsvägar ledde till detta. Om du har en trädgård så finns det flera sätt att se till att igelkotten trivs. Igelkottar håller till i buskage i tätbevuxna trädgårdar och parker, men också gärna i häckar och oslagna eller vildvuxna kanter vid dammar. Om man en gång väl har sett en igelkott är det stora chanser att den dyker upp igen. Igelkottar tar nämligen ofta samma väg. På natten eller i skymningen ger de sig ut för att leta efter mat och de kan gå så mycket som fem kilometer under en enda natt.

Till Igelkottsprodukter
Igelkott
Igelkott
(Erinaceus europaeus)

"Vivara har ett nära samarbete med Hedgehog Protection, det största igelkottskyddet i Västeuropa, och tillsammans utvecklar vi dessa produkter "

Att ha igelkottar i trädgården har många fördelar. De äter till exempel sniglar, som annars ger sig på växterna (dock inte mördarsniglar). Våra igelkottsprodukter har utvecklats i samarbete med en holländsk stiftelse för skydd av igelkottar.

Vid slutet av oktober eller början på november går igelkottarna in i sin vintervila. Under tiden strax före den tänker de bara på mat. Om det blir nattfrost tidigt på hösten kan det bli svårt för dem att hitta något att äta. Men för att överleva vintern måste en igelkott väga minst 600 gram. Det är livsnödvändigt för dem att ha en fettreserv.

Trots att deras andning går ner till ett minimum och matsmältningen ligger helt nere under vintervilan, behöver igelkottarna ha tillräckliga fettreserver. De kan vakna upp ur sin vila då och då, om boet inte är tillräckligt varmt eller och reserverna håller på att ta slut. Men det kostar så mycket energi att igelkotten troligen inte överlever vintern. Om man hittar en igelkott under vintermånaderna så behöver den hjälp om den skall klara sig. Det händer inte så sällan att igelkottarna får en kull ungar sent på sommaren. De måste också hinna nå upp i tillräcklig vikt om de ska klara vintern utan hjälp utifrån.

Man kan hjälpa igelkottarna att förbereda sig inför vintern. Vivara har ett specialfoder som passar dem. De här produkterna innehåller all näring som igelkottarna behöver för att snabbt bygga upp sina fettreserver. Se till att de har friskt vatten också. Ingen mjölk, eftersom det kan ge diarré. Bröd är inte heller bra för dem. Det fyller visserligen magen, men det ger inte tillräckligt med näring. Håll på med att mata dem och ge dem hjälp, så länge de syns till i trädgården.

Innan igelkottarna går in i sin vila bygger de ett bo av löv. Ofta letar de upp ett lugnt ställe under en häck, i en rishög eller i en vedstapel. Låt därför löven ligga kvar i trädgården över vintern, ända fram till våren. Man kan också erbjuda igelkotten en egen särskild skyddad vrå genom att ställa upp ett igelkottshus. Då har den ett ställe där den kan få sova i lugn och ro, även om du stökar omkring i trädgården.

Utvalda igelkottsprodukter

Livekameror

Livekameror

Äntligen är våra efterlängtade fågelholks kameror tillbaka! Du kan följa med dygnet runt hos bland annat Minervauggla, Kattuggla, Pilgrimsfalk och Havsörn. Vi ser fram emot ytterligare en actionfylld säsong!

Vad kommer du att se?