Ekorrar

Ekorrar

Ekorrar går inte i ide under vintern, men de är bara aktiva några få timmar om dagen. Resten av tiden vilar de eller sover i sitt bo. Tidigt på hösten börjar de att förbereda sig inför vintern. Under den här tiden äter de extra mycket för att bygga upp en fettreserv. Dessutom lägger de upp vinterförråd av mat. Maten gömmer de i marken, i hål i träden eller i barksprickor. Tack vare sitt goda luktsinne hittar de tillbaka till den i de allra flesta fall.

Till Ekorrprodukter
Ekorre
Ekorre
(Sciurus vulgaris)

"Våra ekorrprodukter har utvecklats i samarbete med Squirrel Shelter Foundation"

Två gånger om året är ekorrarna aktiva när det handlar om fortplantning; från december till februari och i maj-juni. Om det är dålig tillgång på mat uteblir den första perioden. Under dräktighetstiden, som varar fem till sex veckor bygger honan en stabil plats att föda i. Vid födseln är de två till sex ungarna nakna och blinda, men redan efter två veckor har de fått päls.

Efter fyra veckor öppnar de ögonen. Ekorrungarna diar omkring tio veckor och efter det blir de ganska snabbt självständiga och körs ut av mamman. Ekorrar kan bli upp till sju år gamla, men de flesta dör tidigare. Bara en fjärdedel överlever det första året och bara en ekorre på hundra blir mer än fem år gammal. Ekorrarna behöver alltså hjälp.

Man kan underlätta livet för ekorrarna genom att se till att de har mat, t.ex. i de ekorrmatarna. Det gör inte bara deras liv lättare, utan man har också roligt själv när man kan se deras akrobatiska övningar för att komma åt maten. Skålar med vatten uppskattas också. Om man hänger upp ett ekorrbo hjälper man dem att få en varm och skyddad plats. Vivara har utvecklat ett sådant bo med särskilt bred öppning, så att ekorrhonan kan klättra ut och in med en unge i munnen.

Utvalda ekorrprodukter

Livekameror

Livekameror

Äntligen är våra efterlängtade fågelholks kameror tillbaka! Du kan följa med dygnet runt hos bland annat Minervauggla, Kattuggla, Pilgrimsfalk och Havsörn. Vi ser fram emot ytterligare en actionfylld säsong!

Vad kommer du att se?