Att mata fåglar, hur börjar man?

När man börjar läsa på om hur man ska mata fåglar är det lätt att gå vilse bland alla olika sorters fågelmat. Och hur ska man kunna veta vad som passar de olika fågelarterna som finns i trädgården?

 • Många olika fåglar
  Den som matar med eftertanke kommer att kunna glädja sig åt många olika fågelarter i trädgården. De vanligaste arterna kan delas in i tre grupper: fröätare, insektsätare och allätare. Fröätare som sparvar och finkar älskar fröblandningar som innehåller skalade solrosfrön, majs, havre och hackade jordnötter. En insektsätare, som rödhaken däremot, föredrar foder som innehåller mjölmask och frukt som t.ex. russin. Mesar och grönfinkar är exempel på fåglar som både äter frön och insekter.
 • Kalorier, ju fler desto bättre
  Fåglar gör av med mycket kalorier året runt. När du köper fågelmat skall du alltid jämföra hur många kalorier den innehåller. Skalat solrosfrö och jordnötter har ett högt energiinnehåll men bara de mest högklassiga fröblandningar har höga kalorivärden. Solrosfröna och jordnötterna finns inte bara med i foderblandningar, utan även i fettprodukter, som energikakor, energiblock och jordnötssmör för fåglar. Allt detta är saker som trädgårdens fåglar verkligen uppskattar.
 • Protein är viktigt för att bygga upp kroppen
  Förutom mycket kalorier behöver fåglarna protein, som bygger upp kroppen. Framför allt under häckningstiden behöver de mycket protein (äggviteämnen). Levandefoder, som mjölmask innehåller mycket av detta. Det spelar ingen roll om man bjuder på levande mjölmaskar eller den torkade varianten – fåglarna älskar det!
 • Egen tillverkning
  För att kunna garantera kvaliteten på våra olika foderblandningar tillverkar Vivara dem själv. Vi ställer inte bara höga krav på ingredienserna, utan också på själva tillverkningsprocessen. Till exempel använder vi väldigt lite eller inget vete i våra produkter. För fåglarna är vete bara bukfyllnad, det innehåller inte tillräckligt mycket energi i förhållande till sin vikt. I och med att vi själva tillverkar våra foderblandningar, vet vi att de bara innehåller bästa tänkbara ingredienser.
 • Vad är bra att erbjuda?

Fröblandningar

Här hittar du fröblandningar och foderblandningar som passar för alla fågelmatare. De är idealiska om man vill ha många olika fågelarter i trädgården. För att kunna garantera kvaliteten på våra olika fröblandningar tillverkar Vivara dem själv.

Foderautomater

Den stora fördelen med Vivaras foderautomater och fröautomater är de ergonomiska sittringarna. De gör att fåglarna kan äta i sin naturliga sittställning, med huvudet upprätt. En unik och enkel men ändå klart nyttig innovation.

Rena sorter

Här hittar du fågelmat i form av rena sorter som passar de flesta fodersystem. De är idealiska om man vill ha många olika fågelarter i trädgården. Ju fler olika sorters foder man erbjuder, desto fler kommer man att få som gäster.

Talgbollar

Fåglarna älskar Vivaras talgbollar! Vi tillverkar dem med förstklassiga ingredienser, en mycket hög andel fett (så de är laddade med kalorier) och håller andelen kalk och malda sädesslag så låg som möjligt- bara så mycket som behövs för att hålla ihop dem. Det gör dem till energirika godsaker, som fåglarna helt enkelt älskar.

Matare för talgbollar

Bjud fåglarna på talgbollar ur en av våra matare för talgbollar. Då kan de inte skada sig på näten, som talgbollarna ofta är förpackade i (Vivara säljer inga talgbollar med nät). Alla talgbollshållarna av metall från Vivara är pulverlackade och kommer därför att hålla väldigt länge. Detta blir ett säkert sätt att fodra fåglarna med talgbollar!

Paketerbjudanden

Köp storförpackningar med talgbollar och spara pengar! Vi vet att fåglarna älskar Vivaras talgbollar och vi har därför skapat dessa paketerbjudanden som ser till att fåglarna har tillräckligt, och du som kund sparar pengar. Vi har både hinkar med 30 st talgbollar och bästsäljarna kartonger med 50 st talgbollar. Succen är garanterad!

Energiblock

Fåglar behöver alltid lätt tillgängliga energitillskott, särskilt på våren under häckningen. Senare under säsongen skall de mata och föda upp sina ungar och under hösten behöver de snabbt bygga upp fettreserver inför flyttningen. Under vintern behöver stannfåglarna mycket energi för att kunna hålla sin kroppstemperatur uppe. Med våra energiblock ger man fåglarna det där lilla extra.

Energikakor

Energikakor är fullpackade med livsviktiga oljor och fetter. De är det mest kaloririka foder som Vivara har i sitt sortiment och det är också väldigt populärt bland fåglarna. Därför bör de här värdefulla naturliga kaloritillskotten inte saknas i en djurvänlig trädgård. De patenterade energikakorna är framställda av fett och jordnötsmjöl och de finns i många utföranden.

Skyddsbur till fettprodukter

I denna skyddsbur kan man bjuda på olika fett-produkter, som enbart små fåglar kan komma åt. Skyddsburen kan hängas upp, sättas på Vivaras kombistång eller placeras fristående. Lätt att ta isär för rengöring. Passar till energikakor (500ml eller 1 liter), energiblock (som kan placeras två tillsammans) eller talgbollar (upp till 10 st.). En multifunktionell matplats!

Jordnötter

De mjuka fettrika jordnötterna från Vivara är av bästa kvalitet och har en rund, fullmatad form. Det är ett tecken på att de har fått mogna helt och hållet, och har fått hög fetthalt. De utmärker sig genom sitt för trädgårdsfåglar idealiska innehåll av energi och protein. Jordnötterna rensas grundligt och testas av oberoende laboratorier för Aflatoxin.

Jordnötsautomater

Vivaras jordnötsautomater är utformade på ett sådant vis att det är omöjligt för fåglarna att få med sig en hel jordnöt. Med våra jordnötsautomater kan man lugnt bjuda fåglarna på jordnötter under hela året. Det robusta nätet av rostfritt stål med små maskor, gör att ekorrar och större fåglar inte kan få ut något ur mataren.

Krossade jordnötter

Som ett alternativ har vi också krossade jordnötter. Ur jordnötskärnorna som är mycket fett- och energirika utvecklas groddarna. Också detta foder har enormt hög fett- och proteinhalt. Inte bara fåglarna gläder sig över detta erbjudande – även Herr Igelkott kommer med glädje att låta sig väl smaka.

Jordnötssmör

Jordnötssmör för fåglar är ett populärt fodertillskott för många fågelarter, speciellt mesar. Det är nämligen mycket närings- och kaloririkt och därför mycket omtyckt av de bevingade gästerna. Burkarna sätts snabbt och enkelt in i hållaren. Perfekt för den som har ont om tid. Ytterligare ett plus: inga smutsiga händer!

Jordnötssmörhållare

Vi erbjuder flera olika hållare som passar till burkarna med jordnötssmör. Vårt jordnötssmör är extra kaloririkt och innehåller inget salt och är därför idealiskt för fåglarna. Vårt foder Twist & Feed, är också fullt av energirika läckerbitar som fåglarna uppskattar. Båda produkterna tillverkas i vår egen fabrik.

Mjölmask

Mjölmask är helt klart favoriten för nästan alla småfåglar, och kanske allra mest för t.ex. rödhake och gärdsmyg. Rödhakar är så förtjusta i mjölmask att de till och med kan lära sig att ta dem direkt ur handen. Mjölmask innehåller ca 50 % protein och är en mycket bra näringskälla för många av trädgårdens fåglar.