Att mata fåglar, hur börjar man?

   

 

När man börjar läsa på om hur man ska mata fåglar är det lätt att gå vilse bland alla olika sorters fågelmat. Och hur ska man kunna veta vad som passar de olika fågelarterna som finns i trädgården?

  • Många olika fåglar
    Den som matar med eftertanke kommer att kunna glädja sig åt många olika fågelarter i trädgården. De vanligaste arterna kan delas in i tre grupper: fröätare, insektsätare och allätare. Fröätare som sparvar och finkar älskar fröblandningar som innehåller skalade solrosfrön, majs, havre och hackade jordnötter. En insektsätare, som rödhaken däremot, föredrar foder som innehåller mjölmask och frukt som t.ex. russin. Mesar och grönfinkar är exempel på fåglar som både äter frön och insekter.
  • Kalorier, ju fler desto bättre
    Fåglar gör av med mycket kalorier året runt. När du köper fågelmat skall du alltid jämföra hur många kalorier den innehåller. Skalat solrosfrö och jordnötter har ett högt energiinnehåll men bara de mest högklassiga fröblandningar har höga kalorivärden. Solrosfröna och jordnötterna finns inte bara med i foderblandningar, utan även i fettprodukter, som energikakor, energiblock och jordnötssmör för fåglar. Allt detta är saker som trädgårdens fåglar verkligen uppskattar.
  • Protein är viktigt för att bygga upp kroppen
    Förutom mycket kalorier behöver fåglarna protein, som bygger upp kroppen. Framför allt under häckningstiden behöver de mycket protein (äggviteämnen). Levandefoder, som mjölmask innehåller mycket av detta. Det spelar ingen roll om man bjuder på levande mjölmaskar eller den torkade varianten – fåglarna älskar det!