5 steg

5 steg mot en trädgård som är full av liv

För att hjälpa dig med att skapa en trädgård som är full av liv, har vi gjort en 5-stegs plan för hur du kan använda dig av produkter ur vårt stora sortiment. Här får du tips på hur du lockar olika djur till din trädgård under de olika årstiderna och ser till att de mår bra. Den här katalogen tar upp alla de här stegen, ett efter ett, så att du lär dig precis vad som behövs för att göra trädgården till en bra miljö för de olika djuren.

Välj växter som gynnar djuren
Välj växter som gynnar djuren

1

Med en djurvänlig plantering kan man bidra mycket till att underlätta tillvaron för både fåglar och andra djur i trädgården. Det är ju där de skall kunna hitta mat, boplatser och skydd. Vivaras växtsortiment är sammansatt utifrån kunskap om naturen och de är valda därför att de har betydelse för djurlivet i trädgården. Växterna levereras direkt från våra egna odlingar. Eftersom de hanteras och packas av experter vet vi att vi kan garantera kvaliteten på växterna. Förpackningen är skräddarsydd för de olika växterna för att de skall komma fram i bästa skick.

Till växter
Välj rätt foder och fågelmatare
Välj rätt foder och fågelmatare

2

Olika fågelarter har olika vanor. Några äter helst direkt på marken, andra föredrar att äta från foderautomater. Om man vill ha en större variation av fåglar i trädgården är det därför en fördel att använda olika typer av fågelmatare. En naturvänlig trädgård erbjuder föda under hela året. Tyvärr blir många trädgårdar stensatta numera och dessutom tar man bort gröna häckar, staket och murar. Därför är dessa trädgårdar inte längre några tilltalande miljöer för djuren. Allt eftersom landskapet bebyggs blir den naturliga födan mer sällsynt och då blir det allt viktigare att vi ger djuren tillskottsfoder.

Till fågelmatare
Se till att det finns vatten
Se till att det finns vatten

3

Vatten är livsviktigt för fåglar och därför får det inte saknas ett fågelbad i en trädgård där man värnar om djuren. Insektsätare dricker ofta bara en gång om dagen, medan fröätare behöver dricka oftare. Fåglarna behöver vatten också för att sköta om sin fjäderdräkt. Badandet gör att fjädrarna håller sin isoleringsförmåga och spänst och det är den viktigast förutsättningen för att de skall kunna flyga. Ett extra plus är att det är roligt att se på de badande fåglarna i trädgården.

Till fågelbad
Hitta rätt holk
Hitta rätt holk

4

Fåglar är noga med var de bosätter sig. När det gäller holkar är det framför allt hålets storlek som är viktig. Och precis som vi människor, är de noga med var bostaden är belägen. Det får inte regna eller blåsa in genom hålet och vägen in till holken måste kännas trygg. Vivara har ett stort sortiment av fågelholkar, tillverkade av björkstammar, furuträ och vår egen hållbara Woodstone® träbetong.

Till fågelholkar
Hjälp andra djur i trädgården
Hjälp andra djur i trädgården

5

De flesta trädgårdar är en oas för en mängd olika djur och insekter, inte bara fåglar. Vivara har studerat vad djuren i trädgården behöver och hur man kan hjälpa dem, tillsammans med flera olika naturskyddsorganisationer. Gemensamt har vi utvecklat ett brett utbud av produkter för dessa djur.

Till andra djur

Toppsäljare

Livekameror

Livekameror

Våra direktsända webbkameror har gett insyn dygnet runt vid mängder av matningsställen som lockar till sig olika fåglar under hela året. Ta en titt på de här kamerorna för att få idéer till hur du kan bjuda in olika fåglar till din trädgård och bästa sättet att använda våra produkter. Kamerorna visar en mängd olika matningssystem och olika slag av kombinationer av mat och matare för att kunna anpassas till alla slags trädgårdar, till och med på mycket begränsade utrymmen som balkonger och små innergårdar.

Vad kommer du att se?