Vivara
  Hem | Om oss | Länkar | Partners | Kontakt | Ny kund / Mitt konto | a A | 0 Artiklar i varukorgen  
  Sök  Avancerad sökning  
 VIVARA INTERNETBUTIK
  • Perenner

Beställ gratis
Beställningar
Snabbeställning
Beställningsnummer
Beställ
Nyhetsmail
Anmälan
Informera en vän
Ditt namn
Din väns e-mailadress
Sänd
Webcams
Titta in nu!

Perenner

Perenner

Perenner är fleråriga trädgårdsväxter vars ovanjordiska delar oftast vissnar på hösten, varefter de övervintrar med rotsystemet. På våren återkommer de på nytt. Detta kretslopp av växande, blomning, frösättning och vissnade upprepas i flera år, ibland mycket länge. Det finns också vintergröna perenner.

Perenner
Gul solhatt (Rudbeckia fulgida Goldsturm)
 
Den här gula solhatten bör inte saknas i en fjärilsträdgård. En ståtlig växt som ger bäst effekt om man planterar flera stycken tillsammans.  
Denna produkt är tillfälligt slutsåld
Rysk martorn (Eryngium planum)
 
Rysk martorn är ett vackert blickfång, som passar i alla rabatter. Den blommar från juni in i september med tistelliknande dekorativa blommor i en vacker blå ton. Rysk martorn är en av de vackraste prydnadstistlarna i trädgården. De ovanliga formerna på växtens blommor och blad gör den fantastisk att kombinera med andra växter i rabatterna. I en trädgård där man vill locka till sig insekter är rysk martorn en verklig tillgång när det gäller att gynna solitärbin och fjärilar.
Slutsåld
Kinesisk kärleksört (Sedum 'Herbstfreude')
 
Den som vill ha blommor som lockar till sig fjärilar på sensommaren får inte sakna kärleksört. Dess vackra rosa blomställningar är en viktig näringskälla för fjärilar. Blir vackrast på mager jord.
Denna produkt är tillfälligt slutsåld
Stäppsalvia (Salvia nemorosa)
 
Prydlig och frosthärdig perenn med meterhöga axlika ställningar med djuplila blommor som drar till sig bin och humlor.
Denna produkt är tillfälligt slutsåld
Jätteverbena (Verbena bonariensis)
 
De violetta täta blomaxen som blommar från sommar till höst på nästan bladlösa stjälkar är helt hänförande. Fjärilar dras till växten av blommornas violetta färg och av nektarn. Denna perenn självsår sig lätt i trädgården. Plantera helst tätt så att blommorna kommer till sin rätt.
Slutsåld
Axveronika, Axärenpris (Veronica spicata)
 
Denna veronika har långa blålila blomax som påminner om fjärilsbuske (Buddleja) Omkring 60 cm hög och frosthärdig.
Denna produkt är tillfälligt slutsåld
Stor höstanemon(Anemone hybrida ‘Honorine Jobert’)
 
En klassiker bland höstanemonerna. För den blommande höstträdgården är denna långlivade och rikblommande sort omistlig, med sina stora blommor. Den föredrar väldränerad, humusrik, inte alltför torr jordmån i halvskugga. På hösten bör man skära ner den efter blomningen och skydda mot vinterkyla. 5 st. och fler  25:- / st
Denna produkt är tillfälligt slutsåld
Höstanemon ‘Prins Heinrich’(Anemone hupehensis ‘Prinz Heinrich’)
 
En otroligt vacker höstanemon som sätter färg på trädgården vid en tid då andra plantor börjar försvinna. De halvfyllda blommorna är lysande rosa och de blommar allt rikligare år för år. Den bildar fröställningar som är mycket vackra på vintern. Höstanemonen behöver täckas med löv under den första vintern eller vid kallare
Denna produkt är tillfälligt slutsåld
Kattfot (Antennaria dioica)
 
Den oansenliga kattfoten har fått namnet på grund av sina mjuka håriga blommor. Den gråa plantan är en låg marktäckare och vill stå i solen. På våren får den städsegröna växten dekorativa rosafärgade blomhuvuden som lockar till sig bin och fjärilar. Kattfot minskar på många håll genom igenväxning av tidigare öppna marker.
Denna produkt är tillfälligt slutsåld
Skärmlavendel (Lavandula stoechas)
 
Intressanta blåvioletta blomhuvuden som har ett par längre kronblad. Blommar outtröttligt och passar underbart i krukor. Blommor och blad doftar kamfer. Besöks regelbundet av fjärilar, humlor och många andra insekter. Måste planteras i skyddat läge.
Denna produkt är tillfälligt slutsåld
Lavendel (Lavendula angustifolia 'Hitcote')
 
Denna härligt doftande växt är mycket uppskattad av fjärilar, bin och humlor. Den blommar under högsommaren och trivs på nästan alla genomsläppliga jordar. Den kan användas till låga häckar eller som inramning av rabatter. Lavendel kan bli omkring 75 cm hög och tål hård beskärning.
Denna produkt är tillfälligt slutsåld
Blodnäva (Geranium sanguineum)
 
Blodnävan är en uthållig perenn och den blommar ibland månadsvis med sina vackra skålformade rosa blommor. Bladen är djupt flikiga och får ofta fantastisk röd höstfärg. Passar i sluttningar, stenpartier eller kärl. 5 st. och fler  25:- / st
Slutsåld
Vit blodnäva (Geranium sanguineum ‘Album’)
 
Rikt växande perenn med vita blommor och gul höstfärg. Bra till plantering i kanten av dungar eller buskage. När den planteras tätt blir den en förträfflig och långlivad marktäckare. Biväxt.
Denna produkt är tillfälligt slutsåld
Myskmadra (Galium odoratum)
 
Myskmadra används i folkmedicin och homeopati, som kärlvidgande, inflammationshämmande och kramplösande. I folktron brukades den även som medel mot demoniska krafter. När de vita blommorna torkats känner man den karakteristiska doften. En vacker vårblomma för halvskuggigt läge, t.ex. som underplantering i buskage.
Denna produkt är tillfälligt slutsåld
Guldakleja (Aquilegia chrysantha ‘Yellow Queen’)
 
En fröjd för ögat! Denna guldgula vilda akleja har stora blommor med långa sporrar och blågröna blad. Lämplig i gammaldags trädgårdar och perennrabatter. Föredrar relativt torr placering och gärna sol. Aklejor självsår sig lätt.
Denna produkt är tillfälligt slutsåld
Solvända (Helianthemum ‘Lawrenson’s Pink’)
 
Denna tuvbildande perenn för rabatten älskar sol. Den städsegröna halvbusken blommar i rosa med tydligt gula inslag. Blommar hela sommaren med tallriksformade blommor i rikt antal. Biväxt. 5 st. och fler  25:- / st
Denna produkt är tillfälligt slutsåld
Gulklint (Centaurea macrocephala)
 
Flockblomma som blir upp till 1,25 m hög med sina jättestora gula blommor. Knopparna är stora som hönsägg. De mycket vackra tätt fyllda blommorna drar till sig massor av insekter. Växten vill ha dränerad, relativt näringsrik jord och trivs bäst i sol.
Denna produkt är tillfälligt slutsåld
Dvärgklocka (Campanula cochleariifolia)
 
En liten marktäckare med gracila nickande klockor som blommar hela sommaren. Mycket tålig och anspråkslös perenn för t.ex. stenpartier. Blommornas färg varierar från ljusblått till blålila. Breder snabbt ut sig genom underjordiska utlöpare och kan även växa i springor och på murar.
Denna produkt är tillfälligt slutsåld
Backnejlika (Dianthus deltoides ‘Flashing Light’)
 
En idealisk perenn för trädgården. Den passar perfekt på marken i små dungar, på murar, stenpartier och som växt på tak. Om backnejlikan får tillräckligt stor plats bildar den stora tuvor som blommar under tidig sommar med talrika blommor.
Denna produkt är tillfälligt slutsåld
Kaukasisk vallört (Symphytum grandiflorum)
 
Den snabbväxande plantan kommer från Kaukasus och blir 30 cm hög. Mycket tilltalande marktäckare. De rörformiga ljusblåa blommorna är mycket anslående på försommaren. Placeras halvskuggigt.
Denna produkt är tillfälligt slutsåld
Sommarmalva (Lavatera ’Rosea’)
 
Sommarmalvan är en blomvillig halvbuske som kommer speciellt till sin rätt i stora rabatter. Bra till nyanläggning eftersom tillväxten är bra. Höjd och bredd omkring 1,5 m med otaliga rosa blommor som varar långt ut på säsongen.
Slutsåld
Prästkrage (Leucanthemum ’Alaska’)
 
Välkänd och anspråkslös prydnadsväxt i perennrabatter eller i stora krukor. De rent vita blommorna med gul mitt ger ett fräscht tillskott i trädgården. Bör skäras ner efter blomningen, så att kraften inte går åt till att bilda frön, utan kan användas till ny blomning. Prästkragar är mycket lockande för fjärilar.
Denna produkt är tillfälligt slutsåld
Gökblomster (Lychnis flos-cuculi)
 
Gökblomster blommar när göken kommit tillbaka från sitt vinterkvarter i Afrika. En av de vackraste blommorna för naturnära planteringar. Föredrar fuktig mark. Blommorna är ljusrosa, fransade och har mörkare ränder i kalkarna. Om den skärs tillbaka efter blomningen kan den återkomma senare under året.
Denna produkt är tillfälligt slutsåld
Revsuga (Ajuga reptans)
 
Trevlig marktäckare med blåa blommor i maj - juni. Höjd 15 cm Trivs i soligt till halvskuggigt läge.
Denna produkt är tillfälligt slutsåld
Luktaster (Aster novae angliae Purple ‘Dome’)
 
Dessa astrar börjar blomma i augusti. De mörkvioletta blommorna kommer ända fram till hösten och besöks av fjärilar som påfågelsöga och amiral. Även andra insekter söker sig till de vackra blommorna.
Denna produkt är tillfälligt slutsåld
Myskmalva (Malva Moschata)
 
Denna malva har fått sitt namn av sin lätta myskdoft. Den är en gammal läkeväxt som lämpar sig utmärkt för naturträdgården. En anspråkslös och buskig perenn som blommar länge med stora ljusrosa till vita blommor som bl.a. lockar till sig fjärilar.
Denna produkt är tillfälligt slutsåld
Rosa silvernattljus (Oenothera speciosa ‘siskiyou’)
 
Detta nattljus bildar täta, låga tuvor och blommar länge med stora skålformiga rosa blommor, som är öppna hela natten, vilket har gett växten dess namn. Mycket soligt läge och väldränerad jord eller stenparti är idealiskt. På dagen besöks växten av bin, humlor och dagfjärilar och på natten av nattfjärilar.
Denna produkt är tillfälligt slutsåld
Stor ormrot (Persicaria bistorta)
 
De ormlika rötterna har gett växten dess namn. Den har utsökt vackra rosafärgade blomstänglar. Det höga nekarinnehållet gör ormroten mycket kringsvärmad av insekter. I trädgården är den långlivad och anspråkslös. Den uppskattar fuktig, näringsrik jordmån. De naturliga ståndorterna, som blir allt färre, är fuktängar och mossar.
Denna produkt är tillfälligt slutsåld
Praktbetonika (Stachys grandiflora)
Rabatt
 
Denna perenn som blommar under sommar/ sensommar hör till storullbiets (Anthidium manicatum) favoritväxter. Detta bi försvarar blommorna mot alla inkräktare. Det är underbart att se hur det surrar omkring – nästan som en kolibri – för att försvara sitt revir.
Denna produkt är tillfälligt slutsåld
Gamander (Teucrium lucidrys)
 
En vacker låg perenn/städsegrön halvbuske med små blanka blad. De graciösa lilarosa blommorna drar många insekter till sig. Blommar på sensommaren.
Denna produkt är tillfälligt slutsåld
Praktbrunört, vit (Prunella grandiflora alba)
 
Låg mattbildande perenn – en anspråkslös marktäckare. De rent vita blommorna är en vacker kontrast till de mörkgröna ovala, långsträckta bladen. Brunörten passar bra i stenpartier eller i kanten av dungar och är en biväxt.
Denna produkt är tillfälligt slutsåld
Backtimjan (Thymus Praecox Coccineus)
 
Bildar flacka tuvor med härlig timjandoft. Tätt översållad med ljusröda blommor under sommaren. Perfekt som marktäckare för stenpartier, naturträdgårdar eller örtagårdar. Föredrar genomsläpplig sandjord och full sol. Backtimjan är inte bara en värdefull biväxt utan besöks gärna av fjärilar och skalbaggar.
Denna produkt är tillfälligt slutsåld
Kransveronika (Veronicastrum virg. “Pink glow”)
 
Den största veronikaarten. Passar bra i en stor perennrabatt, men lyser också upp i ett stenparti, i krukor eller vid dammar, med sina många rosa blomkolvar. De höga blommorna gör ett enastående intryck på håll om de planteras i stora grupper. För att utvecklas väl behöver växten en jämnt fuktig plats i sol till halvskugga.
Denna produkt är tillfälligt slutsåld
Penningblad (Lysimachia nummularia)
Rabatt
 
En underbar liten marktäckare för dammkant och andra fuktiga platser, även i halvskuggigt läge. Den förökar sig snabbt genom utlöpare och bildar en täckande matta. I maj kommer de lysande gula skålformiga blommorna, som bina gärna besöker.
Denna produkt är tillfälligt slutsåld
Blå bolltistel (Echinops bannaticus)
 
De klarblåa blommorna är ett vackert komplement i perennrabatten. Humlor är stamgäster på de klotformiga blommorna, som också lämpar sig i torkade buketter. Bolltisteln som blir upp till 100 cm hög är värmeälskande och vill stå i solen på väldränerad plats. Tips: om den skärs tillbaka efter blomningen blommar den en andra gång.
Denna produkt är tillfälligt slutsåld
Mejram (Origanum rosenkuppel)
 
Mejram är mycket aromatisk och har en hög halt av eteriska oljor. Bladen används, torkade eller färska, som krydda. Mejram behöver väldränerad jord och föredrar en varm, vindskyddad växtplats. På vintern tappar den alla blad.
Denna produkt är tillfälligt slutsåld
Islandstimjan (Thymus praecox ‘Pseudolanuginosus’)
 
Denna lilla doftande timjan bildar på sommaren en tät kudde av grågröna håriga blad och violetta blommor. Mycket lämplig i stenpartier, takplanteringar, terrasser eller hängande korgar. Föredrar en solig plats på genomsläpplig mark. Aromatisk timjandoft . Bladen används som kökskrydda.
Denna produkt är tillfälligt slutsåld
Praktröllika (Achillea filipendulina ‘Cloth of Gold’)
 
Det botaniska namnet Achillea kommer från den grekiska hjälten Akilles, som även var läkare och sägs ha behandlat sår med denna växt. Den tillför en lysande gul färg i perennplanteringen. Föredrar solig växtplats och sand eller lerjord - bara den är genomsläpplig. Anspråkslös, men naturgödsel på våren ger bättre tillväxt och blomning.
Denna produkt är tillfälligt slutsåld
Fackelblomster (Lythrum Salicaria)
 
Fackelblomster är en stilig hög perenn med lysande rosa till röda blomklasar på vackra ax. Passar på fuktig eller sank mark. Växten är dekorativ även efter blomningen, med sina upprätta fröställningar.
Denna produkt är tillfälligt slutsåld
Vit rudbeckia (Echinacea purpurea 'Alba')
 
Denna rudbeckia har vita blommor i en krans runt den roströda korgen. Den lockar bin, humlor och dagfjärilar till trädgården.
Slutsåld
Murbinka (Erigeron karvinskianus)
 
Murbinka är en perenn som förtjänar sin plats i varje rabatt och som täcker marken med blommor hela sommaren.
Denna produkt är tillfälligt slutsåld
Plymspirea (Aruncus dioicus)
 
Tuvbildande perenn med praktfulla vita plymer på meterhöga blomstjälkar under sensommaren.
Denna produkt är tillfälligt slutsåld
Stäppsalvia Schneehugel (Salvia nemorosa 'Schneehugel')
 
Denna salviavariant har vita blommor som lockar många insekter. Doftande växt som också är bra som snittblomma.
Denna produkt är tillfälligt slutsåld
Stenkyndel (Calamintha nepeta nepeta)
 
De blekt ljuslila, nästan vita blommorna på stenkyndel är mycket attraktiva för bin och svävflugor. Uppskattar direkt sol och torrt läge.
Denna produkt är tillfälligt slutsåld
Trädgårdsnattviol (Hesperis matronalis)
 
Blomma som sprider en underbar doft om kvällarna! Värdväxt för flera arter av fjärilslarvar såsom aurorafjäril och rovfjäril.
Denna produkt är tillfälligt slutsåld
Vitlysing (Lysimachia clethroides)
 
Perenn som bildar en bred lummig tuva. Trivs på näringsrik fuktig jord. Blomstänglarna är i knoppstadiet nickande men får senare under sommaren upprätt växtsätt.
Denna produkt är tillfälligt slutsåld
Nysört (Achillea ptarmica "The Pearl")
 
Denna högväxta röllikeart kan bli 70 cm hög. Den föredrar fukthållande jord eller t.o.m. fuktmark. De dubbla vita blommorna är dekorativa och drar till sig insekter i trädgården.
Slutsåld
Vit strandtrift (Armeria maritima Alba)
 
Trift med små vita blommor under våren - sommaren. Kuddliknande tuva som blir ca 20 cm hög.
Denna produkt är tillfälligt slutsåld
Anisisop (Agastache foeniculum)
 
Upprätta stammar 45 till 120 cm höga med dekorativa blomställningar. De anisdoftande bladen används till örtte eller krydda.
Denna produkt är tillfälligt slutsåld
Hampflockel (Eupatorium cannabinum)
 
Perenn med vacker form och stora samlingar av blekrosa fluffiga blommor. Mycket lockande för många slags insekter, t.ex. dagfjärilar och svävflugor.
Denna produkt är tillfälligt slutsåld
Fältvädd (Scabiosa columbaria 'Butterfly Blue')
 
Lägre variant av fältvädd med lavendelblåa blommor under lång tid. Står gärna i soligt läge och drar till sig många fjärils- och humlearter.
Denna produkt är tillfälligt slutsåld
Kärleksört ´Matrona´ (Sedum 'Matrona')
 
Kärleksört med rosa blommor. Står i blom hela hösten från augusti till oktober. Årets perenn 2000.
Denna produkt är tillfälligt slutsåld
Trädgårdsmalva (Sidalcea 'Partygirl')
 
Perenn växt med små blommor som påminner om stockros. Små rosaröda blommor som passar i varje rabatt.
Denna produkt är tillfälligt slutsåld
Kårel (Erysimum 'Bowles Mauve')
 
Placera denna buskiga städsegröna perenn på en solig torr plats gärna ett stenparti. God härdighet, lila blommor.
Denna produkt är tillfälligt slutsåld
Kärrnäva (Geranium palustre)
 
Kärrnävan är storväxt och har gröna djupt flikiga blad och varmrosa blommor med lila ådror. Trots sitt namn trivs den bäst i full sol och god trädgårdsjord.
Denna produkt är tillfälligt slutsåld
Trift (Armeria maritima ‘Splendens’)
 
Tuvbildande perenn med smala gräsliknande mörkgröna blad. Får små klotrunda rosa blommor på kala blomstänglar i maj-juni.
Denna produkt är tillfälligt slutsåld
Rosenplister (Lamium maculatum)
 
Plisterart med rosa blommor och silverstrimmigt bladverk. Mattbildande med en höjd av ca 30 cm.
Denna produkt är tillfälligt slutsåld
Skogsviol (Viola labradorica)
 
Lågväxande violart som trivs på skuggig plats men kan bli ogräsbildande. Vackra ljuslila blommor.
Denna produkt är tillfälligt slutsåld
Oktoberaster (Aster 'Prof. Anton Kippenberg)
 
Denna aster med sina blålila blommor är idealisk i stenpartier. Fjärilar besöker gärna denna sensommarblommande växt.
Denna produkt är tillfälligt slutsåld
Kryddsalvia (Salvia officinalis 'Purpurascens')
 
Välkänd krydd- och läkeväxt med grågröna blad med lila skimmer samt blekt ljuslila blommor. Omtyckt dragväxt för bin och fjärilar.
Denna produkt är tillfälligt slutsåld
Toppklocka (Campanula glomerata 'Speciosa')
Rabatt
 
Toppklockan passar mycket bra bland träd eller buskage och till förvildning, eftersom den sprider sig med utlöpare.
Denna produkt är tillfälligt slutsåld
Campanula Sarastro (Campanula 'Sarastro')
 
Sarastro är en hybrid av pricklocka och har stora mörkt violetta klockor. Vacker att kombinera i rabatter och lockande för humlor.
Denna produkt är tillfälligt slutsåld
Fjäderaster (Kalimeris incisa 'Blue Star')
 
Korgblommig växt som liknar aster men som blommar tidigare, med ljusblåa blommor. Mycket omtyckt av dagfjärilar.
Denna produkt är tillfälligt slutsåld
Trädgårdssolbrud (Helenium 'Moerheim Beauty')
 
Lättodlad perenn som ger färg till rabatten. Prästkragsliknande mättat orangeröda blommor med chokladbrun mitt.
Denna produkt är tillfälligt slutsåld
Citrontimjan (Thymus citriodorus 'Bertram Anderson')
 
Frosthärdig och marktäckande för soligt läge, gärna i kombination med stenpartiväxter. Små citrondoftande blad och bleklila blommor.
Denna produkt är tillfälligt slutsåld
Glansrudbeckia (Rudbeckia nitida 'Herbstsonne')
 
Rudbeckia är en kraftig växt med lång blomningstid. Blommorna är gula och den framträdande blomkorgen är brun.
Denna produkt är tillfälligt slutsåld
Kamtjatkafetblad (Sedum floriferum 'Weihenstephaner Gold')
 
Mattbildande perenn som tål torka. Mörkgröna tandade blad och guldgula blommor, som lockar bin och humlor under sommaren.
Denna produkt är tillfälligt slutsåld
Alpaster (Aster alpinus 'Happy End')
 
Blir 20-30 cm hög och blommar med stora, rosa blommor i jun-aug. Mycket omtyckt av dagfjärilar. Bör ha bra dränering
Denna produkt är tillfälligt slutsåld
Temynta (Monarda ‘Squaw’)
 
Rikblommande perenn med iögonenfallande scharlakansröda blommor. Omtyckt av nattsvärmare, men även av andra insekter som humlor och bin. Aromatiska, lätt håriga blad, som kan användas till te. Passar som rabattväxt och är en bra snittblomma.
Denna produkt är tillfälligt slutsåld
Ängsbräsma (Cardamine pratensis )
 
Ängsbräsma blommar på våren med bleklila eller ljust rosa blommor med mörkare ådring.
Denna produkt är tillfälligt slutsåld
Dagöga ´Scabra´ (Heliopsis helianthoides ´Scabra´)
 
Vill du ha fjärilar i trädgården? Då är den här rikblommande rabattväxten något att plantera in. Från juli till september bär dagöga vackra gula blommor, som liknar små solrosor. Bladen är också mycket  dekorativa. Dagöga vill ha en solig plats och näringsrik väldränerad jord. Lätt att kombinera med andra växter och en utmärkt bas i en rabatt, där andra växter ger accenterna.
Denna produkt är tillfälligt slutsåld
Röd rudbeckia (Echinacea purpurea)
 
Röd rudbeckia har en fantastisk dragningskraft på fjärilar. Därför bör den inte saknas i en insektsvänlig trädgård. Denna kraftiga perenn kan bli upp till 1 m hög och passar också som snittblomma. Plantera rudbeckia på en solig plats i näringsrik jord. Blomningstiden kan förlängas genom att man regelbundet skär bort överblommade blommor.
Denna produkt är tillfälligt slutsåld
Drakblomma ´Bouquet´ (Physostegia virg. ´Bouquet´)
 
Om man böjer en av dessa blommor stannar den i den ställningen, tack vare en gångjärnsliknande struktur i skaftet. Drakblomman lockar många insekter, framför allt humlor och bin. En yppigt blommande växt, med långa ax fulla av ljuslila blommor och som passar i alla slags rabatter. Drakblomma är mycket lättodlad och klarar även litet svårare lägen, så länge de inte ligger i skugga.
Denna produkt är tillfälligt slutsåld
Blåpratia (Isotoma fluviatilis)
 
Blåpratia är en vacker flerårig marktäckare, som inte är så vanlig. De små blåa blommorna brer ut sig som en knappt 5 cm hög marktäckare, som är attraktiv för många olika slags insekter.
Denna produkt är tillfälligt slutsåld
Grekvädd (Knautia macedonica)
 
Förutom den vanliga lila åkervädden har Vivara nu också en purpurröd grekvädd. Väddväxter är oerhört omtyckta av fjärilar. De är nämligen mycket rika på nektar, och inte bara fjärilar, utan också humlor och (solitär-)bin dras till dem. De vackra djupt purpurröda blommorna, från juli till oktober ger trädgården en vacker kontrast. Dessutom är de mycket vinterhärdiga. Grekvädd blir 50 - 70 cm hög och föredrar solig eller halvskuggig växtplats. Om man plockar bort de överblommade blommorna, kommer nya snabbare. En idealisk växt för den som vill göra sin trädgård djurvänlig.
Denna produkt är tillfälligt slutsåld
Humleblomster (Geum rivale)
 
Den naturliga växtplatsen för humleblomster är fuktig mark i öppet läge. Det användes förr som läkeväxt och i stället för släktingen nejlikrot. De långstjälkiga nickande blommorna har rödbrunt foder och gulvit, senare rödaktig krona. Nötterna är upprättstående och har ett långt krokuddigt spröt. Som namnet antyder pollineras den av insekter och är speciellt omtyckt av humlor.
Denna produkt är tillfälligt slutsåld
Stor fetknopp (Sedum reflexum, syn. Sedum rupestre)
 
Mattbildande art med gula blommor tätt mot stänglarna. Sedum besöks gärna av fjärilar, humlor, honungsbin och solitärbin.
Denna produkt är tillfälligt slutsåld
Isop (Hyssopus officinalis)
 
Doftande halvbuske som är en lättskött och tacksam trädgårdsväxt. Bra accentväxt i perennrabatter. Används även som kryddväxt. Isop blommar på sensommaren med små vackert mörkvioletta blommor som besöks flitigt av fjärilar och bin. Växten är vintergrön i milt klimat men vissnar ner i kallare områden. Den skall beskäras på våren. Trivs bäst i direkt sol på torr växtplats och klarar även mager jord.
Denna produkt är tillfälligt slutsåld
Strålöga (Telekia speciosa)
 
Flerårig storväxt art med stora blad och ståtliga gula blommor, som gärna besöks av fjärilar. Passar både som solitär och tillsammans med andra perenner i rabatter eller i naturträdgårdar. Blommar i juli- augusti.
Denna produkt är tillfälligt slutsåld
Silverrisp (Limonium latifolium)
 
Silverrisp passar i medelhavsträdgården och gör sig allra bäst i rabattens framkant. De långa stjälkarna bär knippen med hundratals små lavendelblå blommor som också passar bra till snitt.
Denna produkt är tillfälligt slutsåld
Kungsnäva (Geranium magnificum)
 
I Vivaras sortiment finns också en blåviolett näva. Den här vackra yviga växten blommar på försommaren. Liksom andra nävor drar kungsnävan till sig bin och fjärilar.
Denna produkt är tillfälligt slutsåld
Praktnäva 'Johnson's Blue' (Geranium 'Johnson's Blue')
 
Denna praktfulla hybrid passar med sin kraftiga växt speciellt bra i rabatter men kan också sättas i stenpartier eller i planteringskärl. Nävor drar främst till sig bin och fjärilar.
Denna produkt är tillfälligt slutsåld
Franska blåmunkar (Jasione laevis 'Blaulicht')
 
Blåmunk / monke är en rikblommande växt med runda blomkorgar som lockar till sig massor av bin. Den frosthärdiga växten trivs bäst på torr mager sandjord och är alltså perfekt i stenpartier.
Denna produkt är tillfälligt slutsåld
Orange sidenört (Asclepias tuberosa)
 
Den färggranna sidenörten är inte så vanlig i trädgårdar, men de lysande orangefärgade blommorna är mycket lockande för bin och fjärilar.
Slutsåld
Solros 'Lemon Queen' (Helianthus 'Lemon Queen')
 
Denna perenn vill ha soligt läge. Eftersom den blir fantastiskt hög, t.o.m. på liten yta, är den idealisk för små trädgårdar. Solbrud besöks framför allt av fjärilar och solitärbin.
Denna produkt är tillfälligt slutsåld
Rosenstav ´Kobold´ (Liatris spicata ´Kobold´)
 
Den vackra sorten ´Kobold´ blommar ovanligt länge och passar också som snittblomma. Axet, som öppnar sig nerifrån bär massor av rosalila blommor. Den kan bli upp till halvmeterhög och drar till sig fjärilar och bin.
Denna produkt är tillfälligt slutsåld
Bergklint (Centaurea montana Grandiflora)
 
Bergklint är en iögonenfallande rabattväxt med långa stjälkar och vackra lansettformade blad. De mörkt blåvioletta blommorna är mycket vackra. Det händer att bergklint överraskar med en andra blomning sent på säsongen.
Denna produkt är tillfälligt slutsåld
Amerikanskt hönsbär (Cornus canadensis)
 
I maj-juni bär den 15 cm höga växten vita små blommor. Senare på säsongen mognar vackra röda bär som är rena godiset för fåglarna.
Denna produkt är tillfälligt slutsåld
Liljekonvalj (Convallaria majalis)
 
ädje med sina ljuvligt doftande vita blommor från början av maj och in i juni . Med sina omkring 15 cm höga gröna blad är liljekonvaljen en idealisk marktäckare. Den uppskattar humusrik jord och skuggig växtplats, till exempel under träd och buskage. Rekommenderat plantavstånd är 30 cm; omkring 8 - 11 plantor/ kvadratmeter. Denna härdiga perenn klarar temperaturer ner till -35 ˚C .
Denna produkt är tillfälligt slutsåld
Lammöron (Stachys byzantina)
 
Waldsteinians gyllengula blommor slår ut på senvåren och försommaren. Den frodiga marktäckaren lockar massor av honungsbin till trädgården. Den är delvis vintergrön och ger därför glädje under hela året.
Denna produkt är tillfälligt slutsåld
Äkta vallört (Symphytum officinale)
 
Vallört trivs på alla slags jordar, med undantag för torvjord. Plantera vallört på en solig till lätt halvskuggig plats i fuktig näringsrik jord.
Denna produkt är tillfälligt slutsåld
Luktviol (Viola odorata)
 
Denna låga viol har en underbar doft, som redan tidigt på våren lockar till sig olika insekter. Den är en marktäckare som trivs bäst i halvskugga till skugga i normal väldränerad trädgårdsjord.
Denna produkt är tillfälligt slutsåld
Solvända 'The Bride' (Helianthemum The Bride)
 
De klargula blomställningarna på denna solbrud slår ut i full prakt i augusti och september. Växten, som trivs i full sol, blir omkring 20 cm hög. Trots sin storlek behöver den i regel inget stöd.
Denna produkt är tillfälligt slutsåld
Waldsteinia (Waldsteinia ternata)
 
Waldsteinians gyllengula blommor slår ut på senvåren och försommaren. Den frodiga marktäckaren lockar massor av honungsbin till trädgården. Den är delvis vintergrön och ger därför glädje under hela året.
Denna produkt är tillfälligt slutsåld
Kinesisk kärleksört (Sedum Spectabile)
 
Den som vill ha blommor som lockar till sig fjärilar på sensommaren får inte sakna kärleksört. Blir vackrast på mager jord.
Denna produkt är tillfälligt slutsåld
Gullviva (Primula veris)
 
Det finns ett otal olika sorters vivor. Det här är den klassiska gullvivan, en europeisk vildblomma, som med sina gula blommor lyser upp våren. Den är omkring 15 cm hög och blommar i april-maj med en fin, söt doft som lockar till sig humlor. Gullvivan trivs bäst på god, fukthållande jordmån. Sätt upp ett insektshus i närheten, så skapar du en perfekt plats för olika slag av humlor.
Utsåld resten av 2016
Hyacintviva (Primula viallii)
 
Hyacintvivan är en tidigblommande växt. Redan de röda knopparna är en fröjd för ögat, och när de sedan öppnar sig blir det en praktfull purpurfärg. De öppna axen är mycket inbjudande för fjärilar och humlor. Hyacintvivan är perfekt för att sätta färg i stenpartier och grupplanteringar. Den passar lika bra i sol som i skugga, det är helt enkelt mycket lätt att hitta en plats för denna växt. Det viktiga är att marken är väldränerad, så att det inte blir alltför fuktigt under höst -vinter.
Denna produkt är tillfälligt slutsåld
Vit bergklint (Centaurea montana 'Alba')
 
I maj och juni bär bergklinten´Alba´ vackra vita blommor och det händer att denna storblommiga perenn ( 50-60 cm hög ) blommar en andra gång under augusti - september. Bergklint vill ha en solig växtplats. Marken bör vara väldränerad och de torraste platserna i trädgården är därför idealiska. I övrigt är denna perenn lättskött. En liten extra dos kalk, en planteringsspade ungefär, räcker för att ge den blomningskraft. Denna vackra perenn lockar med sin blomsterprakt in honungsbin och solitärbin i trädgården. Sätt upp ett av Vivaras insektsbon i närheten så har du gjort livet lättare för dem.
Denna produkt är tillfälligt slutsåld
Solvända (Helianthemum 'Ben Hope')
NYHET
Från maj till september bär solvändan ´Ben Hope´ vackra rosa blommor. Den passar mycket bra som marktäckare både i rabatter och i stenpartier. Denna perenn tar sig bäst i söderläge, i full sol och med väl genomsläpplig jord. Solvända är en anspråkslös växt, men mår väl av en liten giva kalk i oktober - november. Den är ganska härdig, men kombinationen av frostgrader och sol går hårt åt den, så vår rekommendation är att täcka solbrud noga med t.ex. granris. Bin älskar solvändans blommor, så sätt upp ett av Vivaras insektsbon i närheten så ger du dessa insekter perfekta förutsättningar.
Denna produkt är tillfälligt slutsåld
Fänkål (Foeniculum vulgare)
NYHET
Denna anspråkslösa 100 - 150 cm höga växt trivs bäst i full sol. Denna fänkålssort utmärker sig genom de mörka stammarna och bladen. Från juni in i september bär fänkål gula blommor. Den vissnar ner då frosten kommer, men har då för det mesta redan fröat av sig, så att den återkommer. Fänkål är välkänd som örtkrydda och grönsak. Fänkål är värdväxt för bl.a. makaonfjärilens larver( en hotad fjärilsart). Dessutom drar den till sig många arter av honungsbin och solitärbin. Med ett insektsbo från Vivara i närheten ger man dessa viktiga insekter en perfekt plats.
Denna produkt är tillfälligt slutsåld
Balsamaster (Aster ageratoides ‘Asran’)
 
Den här höstblommande astern blir översållad av små prästkragslika ljusblå till ljuslila blommor från augusti tills den första frosten kommer. Tack vara de stabila stjälkarna klarar den sig oftast utan stöd. Plantera den i full sol och njut av att se den full av fjärilar!
Denna produkt är tillfälligt slutsåld
Jättedaggkåpa (Alchemilla mollis)
 
Den här kraftigväxande perennen ger glädje hela sommaren. De gulgröna små blommorna i klasar, är attraktiva för bin och ger också kontrast i buketter. Även bladen ser man ofta i buketter. Växten passar i rabatter, som kantväxt, eller i stora krukor på terrassen. I sol blommar daggkåpan mycket rikt, på skuggig växtplats blir blomningen mer sparsam.
Denna produkt är tillfälligt slutsåld
Backtimjan (Thymus serpyllum)
 
Bra marktäckare med doftande klargröna blad. Tork- och frosttålig. De små blålila blommorna lockar massor av bin och humlor.
Denna produkt är tillfälligt slutsåld
Lavendel (Lavandula angustifolia 'Munstead')
Rabatt
NYHET
Den här vackra kompakta lavendeln passar perfekt som rabattkant. Den aromatiska doften och de blåvioletta blommorna lockar till sig fjärilar. Lavendel växer gärna i full sol. Skär ner de avblommade blomstjälkarna på hösten och beskär plantorna hårt på våren. På så sätt kan man hålla plantorna friska och rikblommande i många år.  
Denna produkt är tillfälligt slutsåld
Rödbladig alunrot (Heuchera micrantha ‘Palace Purple’)
 
Den rödbladiga alunroten ‘Palace Purple’ är en omtyckt trädgårdsväxt tack vare sina vackra purpurfärgade blad. På sommaren bär den graciösa små vita blommor i vippor. Plantera den inte i full sol, eftersom bladen då kan bli sönderbrända. Insekterna tycker om växten, liksom även paddor och grodor, som finner gömställen under de täta bladtuvorna.  
Denna produkt är tillfälligt slutsåld
Kantmynta (Napeta x faassenii)
 
Kantmynta är en växt som är perfekt att kombinera med salvia och solhatt. Den blir ca 30–50 cm hög och vill stå i soligt läge. Från juni och ända in på hösten har kantmyntan blåvioletta blommor med härlig aromatisk doft, som är oemotståndlig för insekterna. Kronan är lika lång som kalken och blommorna sitter i höga, axlika kransar. Skär tillbaka efter blomningen för att plantorna ska förbli kompakta. Förökning: Gräv upp rotklumpen på våren och dela den med spaden, för att få ytterligare en planta.
Denna produkt är tillfälligt slutsåld
Trädgårdsnattviol, vit  (Hesperis matronalis 'Alba')
NYHET
Trädgårdsnattviol sprider en underbar doft under sommarkvällarna. Denna anspråkslösa växt tar sig mycket bra på mager jord och klarar vintertemperaturer ner till -20 ˚C. Trädgårdsnattviol föredrar lätt fuktig jord och halvskugga och blir omkring 70 -90 cm hög. Det är en anspråkslös och lättskött växt. Som värdväxt lockar den till sig flera olika larver och dagsvärmararter. Om man hänger upp ett av Vivaras fjärilsbon i närheten kommer även dessa insekter att må väl i trädgården.
Denna produkt är tillfälligt slutsåld
Solbrud (Helenium hoopesii)
NYHET
Denna vackra rabattväxt blommar från juni till september och passar bäst för en trädgård i söderläge. Solbrud behöver en varm solig växtplats och inte alltför mager jord. Solbrud kan kombineras mycket vackert med andra växter. Under vintern bör den skyddas från alltför stark köld och regn genom  att den täcks med t.ex. löv. På sommaren bör den inte få torka ut.  De lansettlika bladen är omkring 25 cm långa. Växten blir ca 60 cm hög. Rekommenderat plantavstånd är 30 cm; 8 till 11 plantor/ kvadratmeter. Solbrud är vinterhärdig ner till omkring  -30 ˚C. Solbrud besöks gärna av bin och fjärilar. Sätt upp ett av Vivaras insektsbon eller fjärilsbon i närheten så ger du dessa insekter perfekta förutsättningar.
Denna produkt är tillfälligt slutsåld
Vit Lavendel (Lavandula intermedia 'Edelweiss')
NYHET
Den här vitblommande lavendeln har otaliga blommor med en kraftig lavendeldoft. Den lilla busken lämpar sig för en torr plats och kan också användas som en liten låg häck, då den har vintergröna silvergrå blad. En regelbunden tillbakaskärning under våren  befordrar ett tätt och buskigt växtsätt.
Denna produkt är tillfälligt slutsåld
Rosablommande Lavendel 'Rosea' (Lavandula ang. Rosea)
NYHET
Denna lavendel blommar med ett överflöd av milt rosa blommor. Den trivs på en torr och solig växtplats och kan även användas på platser som murar och stenpartier. Den rosa lavendeln är torktålig och bildar underbara färgkombinationer med andra växter i rabatter.
Denna produkt är tillfälligt slutsåld
Kranssalvia (Salvia verticillata)
NYHET
Kranssalvia blommar i juli-augusti. De intensivt lila eller violetta blommorna lockar till sig fjärilar, humlor och bin. Den trivs på alla sorters mark och både i sol och halvskugga. Sätt upp ett insektshus från Vivara i närheten, så skapar du en perfekt plats för olika sorter av humlor och bin.
Denna produkt är tillfälligt slutsåld
Gul fetknopp (Sedum Acre)
Rabatt
NYHET
Den här låga växten bildar en tuva som på försommaren översållas av dekorativa gula blommor. Fetknopp har inte några större anspråk på växtplatsen. Den växer ofta mellan stenar, på murar eller i sprickor. En vackert blommande medlem av suckulenterna eller fetbladsväxterna, som uppskattas av många olika typer av insekter. 
Denna produkt är tillfälligt slutsåld
Stäppsalvia (Salvia nemorosa ‘New Dimension Rose’)
Rabatt
NYHET
De intensivt rosalila axen är en viktig källa till nektar för insekter. Stäppsalvia har kompakta blommor och om man skär tillbaka de utblommade axen befrämjar man ytterligare en blomning. Namnet salvia kommer av latinets salvare (bota) och visar att det är en gammal läkeväxt. Den vackra färgen för in sommarkänsla i trädgården.
Denna produkt är tillfälligt slutsåld
Ljusöga (Buphthalmum salicifolium)
NYHET
Denna rikt prunkande korgblommiga växt blir omkring 30 till 50 cm hög. De gula prästkragsliknande blommorna kan bli hela 5 cm i diameter. Vind och regn spelar ingen större roll för ljusögat - den blommar glatt vidare. Förläng blomningen genom att plocka bort vissnade blommor. Passar också mycket bra att ta in i vaser.
Denna produkt är tillfälligt slutsåld
Kokardblomster ‘Kobold’ (Gaillardia ‘Kobald’)
NYHET
De orangeröda blommorna med gula spetsar blommar från juni till september. De blir 20 - 40 cm höga och lockar fjärilar, men passar också utmärkt som snittblommor. Skär tillbaka blomstänglarna på hösten. Vintertäckning rekommenderas.
Denna produkt är tillfälligt slutsåld
Rosenplister
NYHET
En vacker marktäckare med silvergrågröna blad och rosa blommor. Trivs i sol till halvskugga och lockar med sin rika blomning till sig massor av insekter. Efter blomningstiden är de vackra bladen en dekoration i sig. 
Denna produkt är tillfälligt slutsåld
Coloradoakleja ‘Crimson Star’ (Aquilegia ‘Crimson Star’)
NYHET
Delstaten Colorados egen blomma, med dekorativa vit-rosa blommor på våren och försommaren. Passar lika bra i rabatter som mer vildväxande. På halvskuggig plats med humusrik jord sprider den sig genom självsådd. Den blir 30 - 60 cm hög.
Denna produkt är tillfälligt slutsåld
Praktnäva (Geranium Himalayense)
NYHET
En rikblommande marktäckare som inte ger ogräsen någon chans. Perfekt för den som vill ha en vacker trädgård utan alltför mycket arbete. De vackra blålila blommorna med mörkare ådror lockar till sig många insekter, då de blommar tidigt på sommaren. Praktnävan passar bra mellan andra växter i perennrabatten.  Bladen ändrar färg på hösten och försvinner under vintern. På våren skjuter de kraftfullt upp igen.
Denna produkt är tillfälligt slutsåld
Röd rudbeckia (Echinacea purpurea ‘Double Decker’)
 
Den här rudbeckian (eller solhatten) har något alldeles extra - den blommar i två etager. Under det andra året kommer det ofta en extra krans av blomblad som växer upp från korgen. De stora blommorna innehåller mycket nektar, som drar till sig fjärilar och andra insekter. De stadiga blommorna passar även bra till snitt. Plantera rudbeckia i soligt läge och knipsa av vissna blommor efter hand, så kommer den att ge en lång blomningstid.
Slutsåld
Alpakleja (Aquilegia alpina)
NYHET
Den här aklejan blommar från senvåren till slutet av juli med vacker blå färg. Kronbladen är 3 till 4 cm långa. De yttre kronbladen är i början mörkblå, men blir senare ljusblåa. De inre kronbladen är gulvita men är har blå färg innerst. Blommorna besöks flitigt av humlor och andra insekter. Alpakleja lämpar sig väl i stenpartier eller i stora tuvor i skuggiga rabatter. De gör sig också väl i krukor eller urnor i samplantering. Plantera aklejorna i jord som har berikats med kalk och se till att de inte torkar ut.
Denna produkt är tillfälligt slutsåld
Riddarsporre (Delphinium ‘Blue Bird’)
 
Den här ståtliga sommarblommande riddarsporren är en storfavorit för fjärilar. De praktfulla klarblåa blommorna ger glädje från juli till september om man beskär dem efter första blomningen. Eftersom de kan bli mellan 100 och 150 cm höga kan de behöva stöd. En ståtlig rabattväxt som drar blickarna till sig och som också passar till snitt.
Slutsåld
Höstflox (Phlox paniculata ‘White Admiral’)
NYHET
Den här floxen som blommar under sommaren har vita blommor med en stark kryddig doft. Den föredrar en solig växtplats och är mycket omtyckt av insekter. Ge floxen en luftig, väldränerad och välgödslad jord. I övrig har den inga speciella skötselkrav. Beroende på om jordmånen är sur eller kalkhaltig, kan flox ibland uppvisa färgskillnader. Den höga höstfloxen är också en fin snittblomma.
Denna produkt är tillfälligt slutsåld
Höstflox (’Phlox paniculata ‘Bright Eyes’)
NYHET
De rosafärgade blommorna med rött öga ger trädgården färg under sommaren. Den rika blomningen och den härliga doften lockar till sig massor av insekter. Flox fördrar en solig växtplats med luftig, välgödslad och väldränerad jord; i övrigt har den inga speciella skötselkrav. Den höga höstfloxen är också en fin snittblomma.
Denna produkt är tillfälligt slutsåld
Röllika (Achillea millefolium ‘Lilac Beauty’)
NYHET
Den här röllikan blommar i en vacker lila färg och lockar till sig massor av fjärilar och andra insekter. Den föredrar att växa i full sol, till exempel i söderlägen, gärna i väldränerad jord som varken är för välgödslad eller för mager. Röllika passar bra att kombinera med andra växter. Den växer snabbt och är lättskött.  Tips: Skär bort överblommade blommor och blomstänglar efter hand. På våren kan man gärna skära ner eventuellt kvarstående plantor kraftigt. Se till att röllika inte står fuktigt över vintern.  Njut av den här växtens vackra färg och av alla de insekter som den drar till sig.
Denna produkt är tillfälligt slutsåld

  Hem | Om oss | Hjälp | Kontakt | Ny kund / Mitt konto  
  © 2017 Vivara / CJ Wildbird Foods Ltd.

Privacy | Allmänna bestämmelser  


Follow Vivara on Facebook