Vivara
  Hem | Om oss | Länkar | Partners | Kontakt | Ny kund / Mitt konto | a A | 0 Artiklar i varukorgen  
  Sök  Avancerad sökning  
 VIVARA INTERNETBUTIK
  • Perenner

Beställ gratis
Katalog
Snabbeställning
Beställningsnummer
Beställ
Nyhetsmail
Anmälan
Informera en vän
Ditt namn
Din väns e-mailadress
Sänd

Perenner

Perenner

Perenner är fleråriga trädgårdsväxter vars ovanjordiska delar oftast vissnar på hösten, varefter de övervintrar med rotsystemet. På våren återkommer de på nytt. Detta kretslopp av växande, blomning, frösättning och vissnade upprepas i flera år, ibland mycket länge. Det finns också vintergröna perenner.

Perenner
Gul solhatt (Rudbeckia fulgida Goldsturm)
 
Den här gula solhatten bör inte saknas i en fjärilsträdgård. En ståtlig växt som ger bäst effekt om man planterar flera stycken tillsammans.  
Denna produkt är tillfälligt slutsåld
Rysk martorn (Eryngium planum)
 
Rysk martorn är ett vackert blickfång, som passar i alla rabatter. Den blommar från juni in i september med tistelliknande dekorativa blommor i en vacker blå ton. Rysk martorn är en av de vackraste prydnadstistlarna i trädgården. De ovanliga formerna på växtens blommor och blad gör den fantastisk att kombinera med andra växter i rabatterna. I en trädgård där man vill locka till sig insekter är rysk martorn en verklig tillgång när det gäller att gynna solitärbin och fjärilar.
Från 20:-
Stäppsalvia (Salvia nemorosa)
 
Prydlig och frosthärdig perenn med meterhöga axlika ställningar med djuplila blommor som drar till sig bin och humlor.
Denna produkt är tillfälligt slutsåld
Jätteverbena (Verbena bonariensis)
 
De violetta täta blomaxen som blommar från sommar till höst på nästan bladlösa stjälkar är helt hänförande. Fjärilar dras till växten av blommornas violetta färg och av nektarn. Denna perenn självsår sig lätt i trädgården. Plantera helst tätt så att blommorna kommer till sin rätt.
Slutsåld
Lavendel (Lavendula angustifolia 'Hitcote')
 
Denna härligt doftande växt är mycket uppskattad av fjärilar, bin och humlor. Den blommar under högsommaren och trivs på nästan alla genomsläppliga jordar. Den kan användas till låga häckar eller som inramning av rabatter. Lavendel kan bli omkring 75 cm hög och tål hård beskärning.
Denna produkt är tillfälligt slutsåld
Backnejlika (Dianthus deltoides ‘Flashing Light’)
 
En idealisk perenn för trädgården. Den passar perfekt på marken i små dungar, på murar, stenpartier och som växt på tak. Om backnejlikan får tillräckligt stor plats bildar den stora tuvor som blommar under tidig sommar med talrika blommor.
Denna produkt är tillfälligt slutsåld
Prästkrage (Leucanthemum ’Alaska’)
 
Välkänd och anspråkslös prydnadsväxt i perennrabatter eller i stora krukor. De rent vita blommorna med gul mitt ger ett fräscht tillskott i trädgården. Bör skäras ner efter blomningen, så att kraften inte går åt till att bilda frön, utan kan användas till ny blomning. Prästkragar är mycket lockande för fjärilar.
Denna produkt är tillfälligt slutsåld
Luktaster (Aster novae angliae Purple ‘Dome’)
 
Dessa astrar börjar blomma i augusti. De mörkvioletta blommorna kommer ända fram till hösten och besöks av fjärilar som påfågelsöga och amiral. Även andra insekter söker sig till de vackra blommorna.
Denna produkt är tillfälligt slutsåld
Myskmalva (Malva Moschata)
 
Denna malva har fått sitt namn av sin lätta myskdoft. Den är en gammal läkeväxt som lämpar sig utmärkt för naturträdgården. En anspråkslös och buskig perenn som blommar länge med stora ljusrosa till vita blommor som bl.a. lockar till sig fjärilar.
Denna produkt är tillfälligt slutsåld
Praktbrunört, vit (Prunella grandiflora alba)
 
Låg mattbildande perenn – en anspråkslös marktäckare. De rent vita blommorna är en vacker kontrast till de mörkgröna ovala, långsträckta bladen. Brunörten passar bra i stenpartier eller i kanten av dungar och är en biväxt.
Från 20:-
Blå bolltistel (Echinops bannaticus)
 
De klarblåa blommorna är ett vackert komplement i perennrabatten. Humlor är stamgäster på de klotformiga blommorna, som också lämpar sig i torkade buketter. Bolltisteln som blir upp till 100 cm hög är värmeälskande och vill stå i solen på väldränerad plats. Tips: om den skärs tillbaka efter blomningen blommar den en andra gång.
Denna produkt är tillfälligt slutsåld
Islandstimjan (Thymus praecox ‘Pseudolanuginosus’)
 
Denna lilla doftande timjan bildar på sommaren en tät kudde av grågröna håriga blad och violetta blommor. Mycket lämplig i stenpartier, takplanteringar, terrasser eller hängande korgar. Föredrar en solig plats på genomsläpplig mark. Aromatisk timjandoft . Bladen används som kökskrydda.
Från 25:-
Trädgårdsnattviol (Hesperis matronalis)
 
Blomma som sprider en underbar doft om kvällarna! Värdväxt för flera arter av fjärilslarvar såsom aurorafjäril och rovfjäril.
Denna produkt är tillfälligt slutsåld
Trädgårdssolbrud (Helenium 'Moerheim Beauty')
 
Lättodlad perenn som ger färg till rabatten. Prästkragsliknande mättat orangeröda blommor med chokladbrun mitt.
Denna produkt är tillfälligt slutsåld
Temynta (Monarda ‘Squaw’)
 
Rikblommande perenn med iögonenfallande scharlakansröda blommor. Omtyckt av nattsvärmare, men även av andra insekter som humlor och bin. Aromatiska, lätt håriga blad, som kan användas till te. Passar som rabattväxt och är en bra snittblomma.
Denna produkt är tillfälligt slutsåld
Ängsbräsma (Cardamine pratensis )
 
Ängsbräsma blommar på våren med bleklila eller ljust rosa blommor med mörkare ådring.
Denna produkt är tillfälligt slutsåld
Röd rudbeckia (Echinacea purpurea)
 
Röd rudbeckia har en fantastisk dragningskraft på fjärilar. Därför bör den inte saknas i en insektsvänlig trädgård. Denna kraftiga perenn kan bli upp till 1 m hög och passar också som snittblomma. Plantera rudbeckia på en solig plats i näringsrik jord. Blomningstiden kan förlängas genom att man regelbundet skär bort överblommade blommor.
Denna produkt är tillfälligt slutsåld
Grekvädd (Knautia macedonica)
 
Förutom den vanliga lila åkervädden har Vivara nu också en purpurröd grekvädd. Väddväxter är oerhört omtyckta av fjärilar. De är nämligen mycket rika på nektar, och inte bara fjärilar, utan också humlor och (solitär-)bin dras till dem. De vackra djupt purpurröda blommorna, från juli till oktober ger trädgården en vacker kontrast. Dessutom är de mycket vinterhärdiga. Grekvädd blir 50 - 70 cm hög och föredrar solig eller halvskuggig växtplats. Om man plockar bort de överblommade blommorna, kommer nya snabbare. En idealisk växt för den som vill göra sin trädgård djurvänlig.
Denna produkt är tillfälligt slutsåld
Silverrisp (Limonium latifolium)
 
Silverrisp passar i medelhavsträdgården och gör sig allra bäst i rabattens framkant. De långa stjälkarna bär knippen med hundratals små lavendelblå blommor som också passar bra till snitt.
Denna produkt är tillfälligt slutsåld
Kungsnäva (Geranium magnificum)
 
I Vivaras sortiment finns också en blåviolett näva. Den här vackra yviga växten blommar på försommaren. Liksom andra nävor drar kungsnävan till sig bin och fjärilar.
Från 25:-
Praktnäva 'Johnson's Blue' (Geranium 'Johnson's Blue')
 
Denna praktfulla hybrid passar med sin kraftiga växt speciellt bra i rabatter men kan också sättas i stenpartier eller i planteringskärl. Nävor drar främst till sig bin och fjärilar.
Denna produkt är tillfälligt slutsåld
Franska blåmunkar (Jasione laevis 'Blaulicht')
 
Blåmunk / monke är en rikblommande växt med runda blomkorgar som lockar till sig massor av bin. Den frosthärdiga växten trivs bäst på torr mager sandjord och är alltså perfekt i stenpartier.
Denna produkt är tillfälligt slutsåld
Solros 'Lemon Queen' (Helianthus 'Lemon Queen')
 
Denna perenn vill ha soligt läge. Eftersom den blir fantastiskt hög, t.o.m. på liten yta, är den idealisk för små trädgårdar. Solbrud besöks framför allt av fjärilar och solitärbin.
Denna produkt är tillfälligt slutsåld
Rosenstav ´Kobold´ (Liatris spicata ´Kobold´)
 
Den vackra sorten ´Kobold´ blommar ovanligt länge och passar också som snittblomma. Axet, som öppnar sig nerifrån bär massor av rosalila blommor. Den kan bli upp till halvmeterhög och drar till sig fjärilar och bin.
Denna produkt är tillfälligt slutsåld
Liljekonvalj (Convallaria majalis)
 
ädje med sina ljuvligt doftande vita blommor från början av maj och in i juni . Med sina omkring 15 cm höga gröna blad är liljekonvaljen en idealisk marktäckare. Den uppskattar humusrik jord och skuggig växtplats, till exempel under träd och buskage. Rekommenderat plantavstånd är 30 cm; omkring 8 - 11 plantor/ kvadratmeter. Denna härdiga perenn klarar temperaturer ner till -35 ˚C .
Denna produkt är tillfälligt slutsåld
Luktviol (Viola odorata)
 
Denna låga viol har en underbar doft, som redan tidigt på våren lockar till sig olika insekter. Den är en marktäckare som trivs bäst i halvskugga till skugga i normal väldränerad trädgårdsjord.
Denna produkt är tillfälligt slutsåld
Hyacintviva (Primula viallii)
 
Hyacintvivan är en tidigblommande växt. Redan de röda knopparna är en fröjd för ögat, och när de sedan öppnar sig blir det en praktfull purpurfärg. De öppna axen är mycket inbjudande för fjärilar och humlor. Hyacintvivan är perfekt för att sätta färg i stenpartier och grupplanteringar. Den passar lika bra i sol som i skugga, det är helt enkelt mycket lätt att hitta en plats för denna växt. Det viktiga är att marken är väldränerad, så att det inte blir alltför fuktigt under höst -vinter.
Denna produkt är tillfälligt slutsåld
Vit bergklint (Centaurea montana 'Alba')
 
I maj och juni bär bergklinten´Alba´ vackra vita blommor och det händer att denna storblommiga perenn ( 50-60 cm hög ) blommar en andra gång under augusti - september. Bergklint vill ha en solig växtplats. Marken bör vara väldränerad och de torraste platserna i trädgården är därför idealiska. I övrigt är denna perenn lättskött. En liten extra dos kalk, en planteringsspade ungefär, räcker för att ge den blomningskraft. Denna vackra perenn lockar med sin blomsterprakt in honungsbin och solitärbin i trädgården. Sätt upp ett av Vivaras insektsbon i närheten så har du gjort livet lättare för dem.
Denna produkt är tillfälligt slutsåld
Solvända (Helianthemum 'Ben Hope')
 
Från maj till september bär solvändan ´Ben Hope´ vackra rosa blommor. Den passar mycket bra som marktäckare både i rabatter och i stenpartier. Denna perenn tar sig bäst i söderläge, i full sol och med väl genomsläpplig jord. Solvända är en anspråkslös växt, men mår väl av en liten giva kalk i oktober - november. Den är ganska härdig, men kombinationen av frostgrader och sol går hårt åt den, så vår rekommendation är att täcka solbrud noga med t.ex. granris. Bin älskar solvändans blommor, så sätt upp ett av Vivaras insektsbon i närheten så ger du dessa insekter perfekta förutsättningar.
Denna produkt är tillfälligt slutsåld
Balsamaster (Aster ageratoides ‘Asran’)
 
Den här höstblommande astern blir översållad av små prästkragslika ljusblå till ljuslila blommor från augusti tills den första frosten kommer. Tack vara de stabila stjälkarna klarar den sig oftast utan stöd. Plantera den i full sol och njut av att se den full av fjärilar!
Denna produkt är tillfälligt slutsåld
Backtimjan (Thymus serpyllum)
 
Bra marktäckare med doftande klargröna blad. Tork- och frosttålig. De små blålila blommorna lockar massor av bin och humlor.
Denna produkt är tillfälligt slutsåld
Lavendel (Lavandula angustifolia 'Munstead')
 
Den här vackra kompakta lavendeln passar perfekt som rabattkant. Den aromatiska doften och de blåvioletta blommorna lockar till sig fjärilar. Lavendel växer gärna i full sol. Skär ner de avblommade blomstjälkarna på hösten och beskär plantorna hårt på våren. På så sätt kan man hålla plantorna friska och rikblommande i många år.  
Från 25:-
Kantmynta (Napeta x faassenii)
 
Kantmynta är en växt som är perfekt att kombinera med salvia och solhatt. Den blir ca 30–50 cm hög och vill stå i soligt läge. Från juni och ända in på hösten har kantmyntan blåvioletta blommor med härlig aromatisk doft, som är oemotståndlig för insekterna. Kronan är lika lång som kalken och blommorna sitter i höga, axlika kransar. Skär tillbaka efter blomningen för att plantorna ska förbli kompakta. Förökning: Gräv upp rotklumpen på våren och dela den med spaden, för att få ytterligare en planta.
Denna produkt är tillfälligt slutsåld
Trädgårdsnattviol, vit  (Hesperis matronalis 'Alba')
 
Trädgårdsnattviol sprider en underbar doft under sommarkvällarna. Denna anspråkslösa växt tar sig mycket bra på mager jord och klarar vintertemperaturer ner till -20 ˚C. Trädgårdsnattviol föredrar lätt fuktig jord och halvskugga och blir omkring 70 -90 cm hög. Det är en anspråkslös och lättskött växt. Som värdväxt lockar den till sig flera olika larver och dagsvärmararter. Om man hänger upp ett av Vivaras fjärilsbon i närheten kommer även dessa insekter att må väl i trädgården.
Från 20:-
Solbrud (Helenium hoopesii)
 
Denna vackra rabattväxt blommar från juni till september och passar bäst för en trädgård i söderläge. Solbrud behöver en varm solig växtplats och inte alltför mager jord. Solbrud kan kombineras mycket vackert med andra växter. Under vintern bör den skyddas från alltför stark köld och regn genom  att den täcks med t.ex. löv. På sommaren bör den inte få torka ut.  De lansettlika bladen är omkring 25 cm långa. Växten blir ca 60 cm hög. Rekommenderat plantavstånd är 30 cm; 8 till 11 plantor/ kvadratmeter. Solbrud är vinterhärdig ner till omkring  -30 ˚C. Solbrud besöks gärna av bin och fjärilar. Sätt upp ett av Vivaras insektsbon eller fjärilsbon i närheten så ger du dessa insekter perfekta förutsättningar.
Denna produkt är tillfälligt slutsåld
Vit Lavendel (Lavandula intermedia 'Edelweiss')
 
Den här vitblommande lavendeln har otaliga blommor med en kraftig lavendeldoft. Den lilla busken lämpar sig för en torr plats och kan också användas som en liten låg häck, då den har vintergröna silvergrå blad. En regelbunden tillbakaskärning under våren  befordrar ett tätt och buskigt växtsätt.
Från 25:-
Rosablommande Lavendel 'Rosea' (Lavandula ang. Rosea)
 
Denna lavendel blommar med ett överflöd av milt rosa blommor. Den trivs på en torr och solig växtplats och kan även användas på platser som murar och stenpartier. Den rosa lavendeln är torktålig och bildar underbara färgkombinationer med andra växter i rabatter.
Från 25:-
Gul fetknopp (Sedum Acre)
 
Den här låga växten bildar en tuva som på försommaren översållas av dekorativa gula blommor. Fetknopp har inte några större anspråk på växtplatsen. Den växer ofta mellan stenar, på murar eller i sprickor. En vackert blommande medlem av suckulenterna eller fetbladsväxterna, som uppskattas av många olika typer av insekter. 
Denna produkt är tillfälligt slutsåld
Stäppsalvia (Salvia nemorosa ‘New Dimension Rose’)
 
De intensivt rosalila axen är en viktig källa till nektar för insekter. Stäppsalvia har kompakta blommor och om man skär tillbaka de utblommade axen befrämjar man ytterligare en blomning. Namnet salvia kommer av latinets salvare (bota) och visar att det är en gammal läkeväxt. Den vackra färgen för in sommarkänsla i trädgården.
Från 20:-
Coloradoakleja ‘Crimson Star’ (Aquilegia ‘Crimson Star’)
 
Delstaten Colorados egen blomma, med dekorativa vit-rosa blommor på våren och försommaren. Passar lika bra i rabatter som mer vildväxande. På halvskuggig plats med humusrik jord sprider den sig genom självsådd. Den blir 30 - 60 cm hög.
Från 25:-
Riddarsporre (Delphinium ‘Blue Bird’)
 
Den här ståtliga sommarblommande riddarsporren är en storfavorit för fjärilar. De praktfulla klarblåa blommorna ger glädje från juli till september om man beskär dem efter första blomningen. Eftersom de kan bli mellan 100 och 150 cm höga kan de behöva stöd. En ståtlig rabattväxt som drar blickarna till sig och som också passar till snitt.
Slutsåld
Höstflox (Phlox paniculata ‘White Admiral’)
 
Den här floxen som blommar under sommaren har vita blommor med en stark kryddig doft. Den föredrar en solig växtplats och är mycket omtyckt av insekter. Ge floxen en luftig, väldränerad och välgödslad jord. I övrig har den inga speciella skötselkrav. Beroende på om jordmånen är sur eller kalkhaltig, kan flox ibland uppvisa färgskillnader. Den höga höstfloxen är också en fin snittblomma.
Denna produkt är tillfälligt slutsåld
Julros (Helleborus niger)
NYHET
Julrosen blommar ibland redan i januari och ända fram i april och är en tillgång i trädgården vid den tid då andra växter ännu är i vila, och det är viktigt för de tidiga insekterna som redan letar efter nektar. Julrosorna kommer från kalkrika bergstrakter i Europa och västra Asien. Medan den blommar får de 4 till 8 cm stora blommorna efter hand en rosaaktig ton Julrosor vill ha en halvskuggig, väldränerad och näringsrik mark, helst kalkhaltig jord. De djupt flikiga mörkgröna bladen är gröna även under vintern.
Denna produkt är tillfälligt slutsåld
Vårljung ‘Whitehall’ (Erica carnea ‘Whitehall’)
NYHET
En tidigblommande vårljung med vita blommor. Den passar mycket bra att plantera i utekrukor. Om man kombinerar med några tidigblommande krokusar får terrassen eller trappan en vårkänsla redan tidigt på året.
Denna produkt är tillfälligt slutsåld
Skogsolvon, ‘Roseum’ (Virbunum opulus ‘Roseum’)
NYHET
Den här kraftiga busken bär under maj- juni snöbollsliknande vita blomsamlingar i massor. Den yppiga blomprakten gör den till en insektsfavorit. ”Snöbollarna” är också fantastiska i vas. Växten trivs bäst i full sol, men klarar också lätt halvskugga. 
Dvärgmisspel (Cotoneaster dammeri)
 
Denna städsegröna låga buske (högst 30 cm) har små blad. Krypoxbär är en perfekt marktäckare och blommar på försommaren med små vita blommor som drar till sig humlor, bin och blomflugor. Efter blomningen bildas röda bär som lockar trastar och vissa år även sidensvansflockar. 5 st. och fler 32:- / st.
Denna produkt är tillfälligt slutsåld

  Hem | Om oss | Hjälp | Kontakt | Ny kund / Mitt konto  
  © 2018 Vivara / CJ Wildbird Foods Ltd.

Privacy | Allmänna bestämmelser  


Follow Vivara on Facebook